Girkin vyzýva Putina na odovzdanie moci. Prigožin by mal podľa neho visieť

Podľa bývalého veliteľa proruských separatistov na Donbase Igora Girkina musí Vladimir Putin vyriešiť situáciu v krajine alebo vzdať sa svojej moci. Šéf vzbúrencov Jevgenij Prigožin by mal byť podľa jeho slov popravený.

29.06.2023 10:38
Igor Strelkov Foto: ,
Bývalý veliteľ donbaských povstalcov Igor Girkin-Strelkov.
debata (24)

Ako informuje portál idnes.cz, Girkin nežiada smrť všetkých vagnerovcov, ale za jeho víkendovú vzburu by mal byť odsúdený obzvlášť šéf žoldnierov. „Nemyslím si, že všetci velitelia a bojovníci Vagnerovej skupiny si zaslúžia zastrelenie. Obesiť kuchára za vzburu a vraždu našich dôstojníkov je jednoducho nevyhnutné pre zachovanie Ruska ako štátu," povedal v pondelok, kde odkazoval na Prigožinovu prezývku „Putinov kuchár“.

Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure
Video
Výzva Vladimira Putina na záver prejavu k narodu po Prigožinovej vzbure. / Zdroj: TS Kremľa

Víkendovú vzburu ukončil bieloruský prezident Alexandr Lukašenko, ktorý bol sprostredkovateľom dohody medzi Putinom a Prigožinom. Ruské úrady následne stiahli obvinenia a vyšetrovanie voči Prigožinovi a jeho žoldnierskej skupine aj napriek stratám na ruskej strane, ktoré potvrdil šéf Kremľa. Putin zároveň označil žoldnierov počas vzbury za vlastizradcov. Vagnerovci sa aj s Putinovým povolením presunuli do Bieloruska, čo potvrdil aj Lukašenko.

Vladimir Putin / Alexander Lukašenko / Čítajte viac Putin chcel 'odkrágľovať' Prigožina. Vyhovoril som mu to, pochválil sa Lukašenko

Prigožinov osud je podľa Girkina v rukách Putina, ktorý by mal armádu žoldnierov odovzdať ruskému ministerstvu obrany, „aby ich pohltilo“. „Ak sa Prigožinovi podarí udržať svoju organizáciu a bude schopný presvedčiť ľudí, že všetkých porazil, mohol by sa objaviť ako vyzývateľ Putina v budúcich ruských prezidentských voľbách,“ podotkol Girkin. Obratom dodal, že si sám nemyslí, že si ju udrží.

„Bez svojej armády a mimo politickej moci ho ani Lukašenko vôbec nepotrebuje, a to ani ako hosťa. Prigožin nedostane druhú šancu. Moskovskí tučkovia sa mu za zažitý strach budú snažiť pomstiť,“ napísal.

Litva varuje pred vagnerovcami, nemeckí vojaci ju už chránia
Video
Litva tvrdí, že vagnerovskí žoldnieri v Bielorusku by mohli predstavovať nebezpečenstvo, a NATO bude musieť posilniť svoje východné krídlo. Nemecko práve poslalo do pobaltského štátu tisíc vojakov v rámci cvičenia Griffin Storm. / Zdroj: NATO

Podobne sa vyjadrovali aj analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorí tvrdia, že prestane táto žoldnierska organizácia pravdepodobne fungovať ako samostatná organizácia a jej šéf Jevgenij Prigožin už zrejme nebude jej súčasťou. Ruský prezident Vladimir Putin však podľa analýzy, vagnerovcov potrebuje na podporu svojich operácií na Ukrajine aj inde na svete a bude sa ich snažiť včleniť do štruktúr ruského ministerstva obrany.

vojna na Ukrajine, vagnerovci, bachmut Čítajte viac Putin vagnerovcov potrebuje, zrejme sa ich pokúsi zaradiť pod armádu
24 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Igor Girkin