Putin chcel 'odkrágľovať' Prigožina. Vyhovoril som mu to, pochválil sa Lukašenko

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko tvrdí, že že odhovoril šéfa Kremľa Vladimira Putina od toho, aby "odkrágľoval" zakladateľa žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina. Ten sa počas víkendu vzbúril proti ruskému vojenskému vedeniu, informuje TASR podľa stredajších správ televízie Sky News a agentúry Reuters.

28.06.2023 12:24
Vladimir Putin / Alexander Lukašenko / Foto: ,
Sprava ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský prezident Alexander Lukašenko pózujú počas stretnutia v rezidencii Bočarov Ručei v čiernomorskom letovisku Soči 26. septembra 2022
debata (23)

„Porozumel som, že bolo prijaté nemilosrdné rozhodnutie… odkrágľovať“ vzbúrencov, uviedol Lukašenko v utorok podľa bieloruských štátnych médií.

„Navrhol som Putinovi, aby sa neunáhlil… ‚No tak‘, povedal som. ‚Poďme sa porozprávať s Prigožinom a jeho veliteľmi‘,“ opísal Lukašenko sobotňajší rozhovor s ruským prezidentom.

Litva varuje pred vagnerovcami, nemeckí vojaci ju už chránia
Video
Litva tvrdí, že vagnerovskí žoldnieri v Bielorusku by mohli predstavovať nebezpečenstvo a NATO bude musieť posilniť svoje východné krídlo. Nemecko práve poslalo do pobaltského štátu tisíc vojakov v rámci cvičenia Griffin Storm 23. / Zdroj: NATO

„Počúvaj Saša, je to bezvýznamné. Nedvíha ani telefón, s nikým nechce hovoriť,“ reagoval podľa Lukašenka Putin.

Bieloruský líder ďalej uviedol, že odporučil ruskému prezidentovi, aby sa „pozeral ďalej, ako za špičku svojho nosa“ a myslel na to, že odstránenie Prigožina by mohlo viesť k rozsiahlej vzbure jeho bojovníkov.

Generál Sergej Surovikin Čítajte aj Generál Surovikin dopredu vedel o vzbure Prigožina, tvrdia v USA. Rusi ho vraj zatkli

Lukašenko je blízkym spojencom Putina i starým známym Prigožina, uvádza Reuters. Bol to práve on, kto sprostredkoval dohodu, na základe ktorej šéf vagnerovcov v sobotu nariadil svojim bojovníkom stiahnutie. Podľa tejto dohody sa tiež Prigožin v utorok presunul do Bieloruska. Jeho muži dostali na výber, či sa k nemu pridajú a utiahnu sa do Bieloruska, alebo budú začlenení do ruských ozbrojených síl.

EDvaja vojaci stoja na tribúne Leninovho...
V ruskom meste Voronež na juhozápade Ruska horí...
+40Vrchný veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny...

Podľa Lukašenka by bieloruská armáda mohla teraz ťažiť zo skúseností vagnerovcov. „Je to tá najvycvičenejšia jednotka v armáde… takých ľudí v Bielorusku nemáme,“ uviedol Lukašenko s tým, že tomuto rozumejú aj predstavitelia jeho ozbrojených síl.

lukašenko Čítajte aj Lukašenko: Uviedol som armádu do plnej bojovej pohotovosti. Nikto proti tomu neprotestoval

Prigožinov pokus o vzburu proti vojenskému vedeniu spôsobil v Rusku cez víkend chaos, keď jeho žoldnieri pochodovali smerom k Moskve. K pochodu prišlo po tom, čo Prigožin v piatok obvinil ruskú armádu z raketového útoku na tábory jeho bojovníkov. Šéf vagnerovcov neskôr uviedol, že išlo o protest a nie o pokus zvrhnúť vládu.

Globsec, Cihanovská Čítajte aj Čo by sa stalo, keby Lukašenko zomrel? Cichanovská má plán
23 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #Vladimir Putin #Alexandr Lukašenko #Jevgenij Prigožin #vagnerovci