Saakašvili je kosť a koža. Rusi ho zabíjajú gruzínskymi rukami, hromží Zelenskyj

Zúbožený stav gruzínskeho exprezidenta Michaila Saakašviliho doviedol Kyjev a Tbilisi k diplomatickej roztržke.

04.07.2023 06:23
Georgia Saakashvili Foto:
Uväznený gruzínsky exprezident Michail Saakašvili sa 3. júla 2023 prostredníctvom videomosta zúčastnil na súdnom pojednávaní z nemocnice v Tbilisi.
debata (76)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po zhliadnutí videa s vychudnutým Saakašvilim nariadil vyhostiť gruzínskeho veľvyslanca. Zelenskyj poveril ministerstvo zahraničných vecí, aby vyjadrilo dôrazný protest veľvyslancovi Gruzínska kvôli zdravotnému stavu bývalého prezidenta. Poznamenal, že diplomat musí opustiť krajinu do 48 hodín a odísť na konzultácie do Tbilisi.

Gruzínsky prezident z rokov 2004 až 2013 sa v pondelok po prvý raz po mnohých mesiacoch objavil na verejnosti. Na diaľku sa zúčastnil na súdnom pojednávaní v Tbilisi v kauze násilného rozohnania demonštrácie v novembri 2007. Päťdesi­atpäťročný politik, ktorého zbavili gruzínskeho občianstva a má tak už iba ukrajinskú štátnu príslušnosť, vyzeral na nespoznanie, ako tieň svojho niekdajšieho ja. Pri výške 195 centimetrov podľa jeho matky od uväznenia schudol z niekdajšej váhy 120 kilogramov na polovicu.

Saakašvili, ktorý sa súdu prihovoril prostredníctvom videoprenosu z tbiliskej kliniky Vivamed, vyzval gruzínske úrady, aby sa mu ospravedlnili za stav, do akého ho doviedli. Jeho brat David varoval, že prípad „smeruje k letálnemu koncu“. Vládna strana Gruzínsky sen však bývalého prezidenta obviňuje zo simulácie. Zábery vychudnutého Saakašviliho zverejnila jeho asistentka Darina Čižová.

„Rusko práve teraz zabíja ukrajinského občana Michaila Saakašviliho rukami gruzínskych úradov,“ cituje denník Moscow Times z vyjadrenia Zelenského. Ukrajinský prezident vyzval gruzínske úrady, aby povolili prevoz politika do Kyjeva, kde by mu poskytli potrebnú opateru a zdravotnú starostlivosť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj... Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Russia Ukraine War Saakashvili Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukazuje fotografie bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho.

„Opakovane sme vyzývali oficiálne Tbilisi, aby zastavilo toto šikanovanie a dohodlo sa na návrate Saakašviliho na Ukrajinu… Vyzývam našich partnerov, aby sa touto situáciou zaoberali, neignorovali ju a zachránili tohto muža. Žiadna vláda v Európe nemá právo popravovať ľudí, život je základnou európskou hodnotou,“ napísal Zelenskyj na twitteri.

Saakašviliho matka povedala televízii Dožď, že jej syna vo väzení otrávili, po čom sa jeho stav začal zhoršovať. „Trpí nielen vyčerpanosťou, ale má aj mnoho rôznych diagnóz. Vážil 120 kg a teraz o polovicu menej. Nedávno v sebe našiel silu a rozhodol sa bojovať. Do posledného dychu bude bojovať o život,“ povedala Giuli Aalasaniová.

Saakašvili Čítajte viac Saakašviliho vo väzbe otrávili ťažkými kovmi, tvrdia lekári

Saakašvili pôsobil niekoľko rokov ako gubernátor Odeskej oblasti. V roku 2015 mu gruzínske úrady odobrali občianstvo za to, že získal ukrajinský pas. Exprezidenta zadržali v Gruzínsku v októbri 2021 po tom, ako sa do rodnej krajiny vrátil v predvečer volieb. V tom čase bol už Saakašvili v neprítomnosti právoplatne odsúdený na 6 rokov na základe obvinení zo zneužitia právomoci.

Okrem prípadu rozohnania opozičného zhromaždenia bolo proti Saakašvilimu vznesených niekoľko ďalších trestných konaní vrátane sprenevery štátnych prostriedkov i nezákonného prekročenia hraníc.

Michail Saakašvili počas videospojenia so súdom... Foto: SITA/AP
Georgia Saakashvili Michail Saakašvili počas videospojenia so súdom ukazuje svoje vyčnievajúce rebrá.

Počas pobytu vo väzení držal Saakašvili osemkrát hladovku. Pre celkovä fyzickú vyčerpanosť ho vlani v máji hospitalizovali na miestnej klinike, kde sa nachádza doteraz. Exprezidentov právnik tvrdil, že po zadržaní politika otrávili ťažkými kovmi. Súd začiatkom februára odmietol vyhovieť návrhu obhajoby na prevoz Saakašviliho na liečenie na kliniku Charité v Berlíne.

Saakašvili Čítajte viac Saakašvili začal v nemocnici novú hladovku

Saakašvili v prvom verejnom vystúpení od februára tohto roku sa obrátil na predsedu parlamentu Šalvu Papuašviliho, ktorý vyhlásil, že očakáva ospravedlnenie od tých, čo podľa neho šíria dezinformácie o zlom zaobchádzaní s exprezidentom v Gruzínsku.

„To ty sa musíš ospravedlniť, že si ma priviedol do takého stavu,“ oslovil podľa BBC vychudnutý Saakašvili Papuašviliho.

„Priviedli ste ma do takého stavu a musíte sa ospravedlniť poslancom Európskeho parlamentu, mojej rodine, mne, Ukrajine a všetkým občanom Gruzínska za to, že zakladateľ gruzínskeho štátu je v takomto stave. Papuašvili, pozri sa na mňa zblízka,“ povedal Saakašvili a zdvihol si tričko, aby ukázal svoje vyčnievajúce rebrá.

Saakašvili v marci pre portál Politico uviedol, že sa domnieva, že ho otrávili ruskí agenti, ktorí sa infiltrovali do gruzínskych bezpečnostných síl. Hovorí o sebe, že je „Putinov väzeň“, pričom súčasnej gruzánskej vláde vyčíta, že sa nepostavila jednoznačne na stranu Ukrajiny, brániacej sa ruskej agresii.

„Nemali by sme čakať na víťazstvo Ukrajiny so založenými rukami, ale aktívne ho približovať, a to aj prostredníctvom našich novátorských a odvážnych krokov,“ napísal na Facebooku.

EÚ a USA naliehajú na Gruzínsko, aby zabezpečilo, že Saakašvilimu bude poskytnuté lekárske ošetrenie a že budú chránené jeho práva. Amnesty International označila zaobchádzanie s exprezidentom za „zjavnú politickú pomstu“.

Gruzínske úrady však kategoricky popierajú porušenie práv Saakašviliho a tvrdia, že vo väzbe dostáva potrebnú liečbu a starostlivosť.

© Autorské práva vyhradené

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Gruzínsko #väzba #hladovka #Michail Saakašvili #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj