Rusko bude desaťročia hrozbou pre Európu. Nesmieme politicky stratiť Ukrajinu a Balkán, mieni český minister

Rusko, ktoré vlani vo februári z rozhodnutia prezidenta Vladimíra Putina vojensky napadlo Ukrajinu, bude predstavovať pre Európu bezpečnostnú hrozbu ešte desiatky rokov. V dnešnom vydaní nemeckého denníka Tagesspiegel to vyhlásil český minister zahraničných vecí Ján Lipavský.

04.07.2023 09:47
Jan Lipavský Foto: ,
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
debata (180)

Poznamenal, že ruská hrozba nie je prelud a že pokiaľ bude ohrozená Česká republika, bude ohrozené aj Nemecko. Lipavský rozhovor Tagesspiegelu poskytol pred týždňom vo štvrtok na okraj návštevy Berlína, kde rokoval okrem iného so zahraničnopoli­tickým a bezpečnostným poradcom nemeckého kancelára Jensom Plötnerom.

Pomáhame, ako môžeme

„Naše ohrozenie nie je preludom. Rusko bude na desaťročia predstavovať nebezpečenstvo pre európsky kontinent. Som rád, že nová nemecká bezpečnostná stratégia to jasne vyjadruje,“ povedal. Národná bezpečnostná stratégia, ktorú spolková vláda kancelára Olafa Scholza predstavila v polovici júna, označuje Rusko pre dohľadnú dobu za najväčšiu hrozbu pre mier a bezpečnosť v euroatlantickom priestore. K ruskému ohrozovaniu Česka minister zmienil explóziu vrbětického muničného skladu v roku 2014. Za výbuchom podľa českej tajnej služby stáli príslušníci ruskej vojenskej rozviedky GRU.

Olaf Scholz / Nímorníctvo / Navy / Fregata / Mecklenburg-Vorpommern / Čítajte viac Berlín sa bude riadiť novou bezpečnostnou stratégiou. Rusko vníma ako hrozbu, Čínu ako partnera i rivala

Ukrajina, ktorá vyše roka vzdoruje ruskej invázii, potrebuje podľa Lipavského pomoc Západu. „Pomáhame, ako môžeme, a každý deň hľadáme ďalšie možnosti,“ povedal Lipavský o európskej pomoci Ukrajine. Poznamenal, že z počiatočného nemeckého váhania so zbrojnou pomocou nebol šťastný. Teraz Nemecko poskytuje moderné a ťažké zbrane vrátane tankov Leopard 2 a protileteckých systémov IRIS-T SLM. „Potrebujú stíhačky a dobrú protivzdušnú obranu proti Putinovým raketám, ktorými bombarduje civilistov. Preto musíme konať rozhodne a rýchlo,“ uviedol.

Litva varuje pred vagnerovcami, nemeckí vojaci ju už chránia
Video

Lipavský hovoril o veľkom prepojení Nemecka a Česka, ktoré sa týka hospodárstva, ale aj problémov, ako je energetická kríza či inflácia. „Keď sme my v nebezpečenstve, potom je Nemecko tiež. Sme prepojení,“ povedal.

Spoločnosť rozdelená nie je

Ruské dezinformácie hrajú v Česku zásadnú úlohu, je presvedčený Lipavský. „Ale urobili sme veľmi šikovný ťah. Som rád, že mnoho európskych krajín tento príklad nasleduje,“ povedal o znížení počtu ruských diplomatov v Prahe. O českej spoločnosti povedal, že polovica je orientovaná prozápadne, druhá sa vníma neutrálne a skôr ako most medzi Východom a Západom. „Vo vzťahu k Rusku spoločnosť rozdelená nie je,“ povedal.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva Čítajte viac Pokračovanie slovenskej podpory Ukrajine je ohrozené, varovala Čaputová

K nadchádzajúcemu summitu NATO Lipavský uviedol, že Ukrajina síce nie je na vstup do Severoatlantickej aliancie pripravená, ale že je v našom záujme, aby bola. „To platí pre NATO aj EÚ,“ povedal. „Európska únia prináša blahobyt a právny štát. NATO ponúka bezpečnostné záruky,“ poznamenal.

Na otázku, do akej miery je Ukrajina demokratická, odpovedal šéf českej diplomacie, že striedanie strán pri moci na Ukrajine je jasným indikátorom demokracie a že aj poslanci parlamentu a prezident vzišli z demokratických volieb. „Samozrejme má (Ukrajina) mnoho problémov s oligarchiou a rôznymi záujmovými skupinami. Ale spoločnosť chce niečo zmeniť a tlačí na vládu,“ uviedol.

Dunaj NATO nezastavil. Vojaci ho poľahky prekonali
Video

Budúce rozšírenie EÚ o Ukrajinu a štáty západného Balkánu je podľa Lipavského dôležité, pretože v opačnom prípade Európa tieto krajiny politicky stratí, ak sa začnú orientovať na Rusko alebo Čínu. „Ale jedno je isté. Všetky kritériá musia byť splnené,“ dodal.

180 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #bezpečnostná hrozba #vojna na Ukrajine #Jan Lipavský