Orkneje zamietli možnosť pripojiť sa k Nórsku, zvažujú iné alternatívy

Oblastná rada súostrovia Orkneje pri severnom pobreží Škótska v utorok rozhodla, že bude zvažovať alternatívne spôsoby vlády pre tieto ostrovy. Zamietla však možné pripojenie k Nórsku.

04.07.2023 18:20
Orkneje Foto: ,
Súostrovie Orkneje
debata (2)

Návrh predložil vedúci oblastnej rady James Stockan. Ako dôvod uviedol zanedbávanie finančnej podpory Orknejí škótskou a britskou vládou.

Za návrh na hľadanie alternatívy hlasovalo 15 členov rady a šiesti boli proti. Medzi možnosťami je štatút korunnej dependencie ako Normanské ostrovy v Lamanšskom prielive, či model podobný Faerským ostrovom, ktoré sú autonómnym regiónom Dánskeho kráľovstva.

Členovia oblastnej rady v utorok upozornili na čudnú predstavu, podľa ktorej by sa ostrovy stali nórskym územím s vlastnou samosprávou.

Stockan uviedol, že Orkneje dnes dostávajú v prepočte na počet obyvateľov menšiu podporu než susedné Shetlandy či ďalšie ostrovy na severozápadnom pobreží Škótska.

Škótsko Čítajte viac Odtrhnú sa od Škótska? Súostrovie Orkneje zvažuje opätovné pripojenie k Nórsku

Nórske ministerstvo zahraničných vecí pre agentúru AFP uviedlo, že ide o domácu záležitosť Británie, ku ktorej nórska vláda nemá žiadne stanovisko. Nemá preto ani informácie o komunikácii medzi nórskou vládou a úradmi na Orknejach v tejto záležitosti.

Orkneje tvorí približne 70 ostrovov pri severnom pobreží Škótska. Sú jednou z 32 administra­tívnych oblastí Škótska, ktoré vedie oblastná rada.

Súostrovie bolo súčasťou Nórskeho kráľovstva od roku 875 do roku 1472. Kráľ Kristián I., ako vládca Dánska, Nórska a Švédska, v 15. storočí sľúbil svoju dcéru za manželku škótskemu kráľovi Jakubovi III. Nebol však schopný splatiť jej veno a Škótsko si preto v roku 1472 pripojilo Orkneje a Shetlandy, ktoré Kristián poskytol ako záruku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #Škótsko #Orkneje