Holandsko zakáže mobily v triedach, Slovensko sa vlani vybralo opačným smerom

Holandsko zakáže používanie mobilných telefónov v triedach v snahe zastaviť narúšanie vzdelávacieho procesu nekontrolovaným používaním moderných technológii. TASR informuje podľa správy AFP.

05.07.2023 10:42
deti, škola, žiaci, trieda, masky, mŕtvica,... Foto:
Ilustračná snímka.
debata (21)

Mobily, tablety a inteligentné hodinky narúšajú vyučovanie a preto od budúceho roka nebudú v škole povolené, uviedla holandská vláda.

„Pribúda dôkazov o tom, že mobilné telefóny majú počas vyučovania škodlivý účinok. Žiaci sa horšie koncentrujú a trpí tým ich výkon,“ uvádza sa vo vyhlásení vlády, ktoré zverejnili v utorok.

„Z tohto dôvodu už od 1. januára 2024 nebudú v triedach povolené mobilné telefóny, ani tablety a inteligentné hodinky.“ Vláda požiadala školské úrady, aby do októbra v spolupráci s učiteľmi, rodičmi a žiakmi vytvorili interné pravidlá pre ich používanie v škole.

Stredopravá vládna koalícia zatiaľ nezaviedla celoplošný formálny zákaz. Chce to urobiť až po zhodnotení praktických výsledkov tohoto návrhu počas budúceho roka. Minister školstva Robbert Dijkgraaf v parlamente povedal, že dúfa, že tento krok prinesie „kultúrnu transformáciu“ a zlepší vzdelávanie.

K podobnému kroku ako Holandsko pristúpilo už v roku 2018 Francúzsko, keď parlament prijal zákon, ktorý deťom vo veku od troch do pätnásť rokov zakazuje používať v materských, základných i stredných školách mobilné telefóny a iné komunikačné prostriedky s prístupom na internet.

deti, mobil, sociálna sieť, Facebook Čítajte viac Mobil v triede je problém. Ide o závislosť?

Slovensko sa vlani vybralo opačným smerom. Ministerstvo školstva po 14 rokoch zrušilo plošný zákaz používania mobilných zariadení na základných školách počas vyučovania. Táto kompetencia však zostala na samotných školách. Podľa znenia vyhlášky schválenej v roku 2008 nesmel žiak počas vyučovania používať mobilný telefón. Použiť ho mohol iba v odôvodnených prípadoch so súhlasom vyučujúceho, triedneho učiteľa alebo riaditeľa, alebo jeho povereného zástupcu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #Holandsko #mobilné telefóny