Zatkli deväť ľudí pre plánovanie teroristických útokov v Nemecku. Podľa ich ministerky je situácia akútna

Polícia v Nemecku a Holandsku vo štvrtok zatkla deväť ľudí zo Strednej Ázie v súvislosti s údajnými plánmi na útoky v prvej zmienenej krajine v súlade s ideológiou extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). V Nemecku zatkli sedem ľudí, v Holandsku ďalších dvoch.

06.07.2023 15:04
Nemecko Hanau streľba Foto: ,
Nemecký hliadkujúci policajt.
debata (2)

Siedmi muži z Turkménska, Kirgizska a Tadžikistanu zatknutí v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sú obvinení zo založenia domácej teroristickej skupiny a podpory IS, informovala spolková prokuratúra. Všetci sa podľa nej dlho poznali, mali radikálne islamistické názory a prišli do Nemecka viac menej v rovnakom čase z Ukrajiny krátko po tom, ako Rusko vlani spustilo inváziu.

Pred rokom údajne vytvorili skupinu zameranú na vykonanie útokov v Nemecku a boli v kontakte s odnožou IS – Islamský štát-Chorasán. Podozriví si prezerali potenciálne ciele v Nemecku a pokúsili sa zaobstarať si zbrane a až na jedného od apríla 2022 zbierali a posielali peniaze IS. Nemali však žiaden konkrétny plán, uviedla tiež prokuratúra.

Slovenskí vojaci si vyskúšali v Jordánsku boj s terorizmom
Video
Príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny sa zúčastnili v Jordánsku na cvičení a zároveň jedenástom ročníku Hier bojovníkov. Mohli si zmerať sily so špeciálnymi jednotkami z ďalších 36 krajín v vrátane Česka a USA. Pre Slovákov to bola príležitosť využiť nacvičené postupy a taktiku takmer v podmienkach reálneho boja s terorizmom.

Zatknutie siedmich predpokladaných členov teroristickej bunky na západe Nemecka je „silným úderom islamistickému terorizmu“. Uviedla to vo štvrtok nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová, informuje agentúra DPA.

Nemecko bude podľa naďalej zastávať tvrdý postoj proti islamistickému extrémizmu, ktorého hrozbu označila za „akútnu“.

viedeň Čítajte aj Podľa polície hrozia vo Viedni útoky na náboženské objekty

„Nemecko je stále v priamom dosahu islamistických teroristických organizácií a jednotlivých islamisticky motivovaných páchateľov,“ upozornila ministerka.

Štvrtkové zatknutia „ukázali, že boj proti islamistickému terorizmu zostáva v centre pozornosti našich bezpečnostných orgánov,“ dodala Faeserová s tým, že koordinované zatknutie ďalších podozrivých v Holandsku je prejavom úzkej medzinárodnej spolupráce v tejto oblasti.

dúhová vlajka, pochod, lgbt Čítajte aj Polícia zmarila útok na dúhový pochod vo Viedni. Mladíci sa zradikalizovali na internete

Holandská prokuratúra informovala, že zatkli 29-ročného Tadžika a jeho 31-ročnú kirgizskú manželku, ktorí žijú v Holandsku od minulého roka. Dvojicu zatkli pre podozrenie z prípravy teroristických trestných činov, pričom muž je podozrivý aj z členstva v IS. Polícia predpokladá, že muž dostal príkazom naplánovať teroristický útok. Hoci plány neboli konkrétne, boli dosť vážne, aby prokuratúra zakročila. Podľa nemeckej prokuratúry muž patril k zmienenej skupine.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Holandsko #teroristi #islamisti #Islamský štát #nemecká polícia