Ničivé záplavy a silné dažde si na severe Indie vyžiadali najmenej 15 obetí

Najmenej 15 ľudí zahynulo za tri dni na severe Indie, kde silné dažde spôsobili rozsiahle záplavy. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy stanice BBC News.

10.07.2023 14:28
India sever, počasie dažde, zosuvy obete, záplavy Foto: ,
Muž sa pozerá na rozvodnenú rieku v himalájskom štáte Himáčalpradéš na severe Indie v nedeľu 9. júla 2023.
debata

V himalájskom štáte Himáčalpradéš zosuvy pôdy a lokálne prívalové povodne poškodili domy a ochromili život. Podobná situácia panovala aj v susednom štáte Uttarákhand, kde hladiny viacerých riek prekročili hranicu ohrozenia.

V Naí Dillí boli zatvorené školy, pretože celé hlavné mesto bolo počas uplynulého víkendu zaplavené.

Nemecko Počasie Búrky, dažde, zničené auto Čítajte aj Silné búrky drancovali Nemecko aj Česko. Zničené sú budovy aj autá

Situácia bola alarmujúca najmä v niektorých častiach mesta, kde obyvatelia zostali uviaznutí, keďže voda sa valila z upchatej kanalizácie a zaplavených ciest. Mnohí sa museli predierať záplavami alebo stráviť mnoho hodín v kolabujúcej doprave.

Viacerí obyvatelia Naí Dillí na sociálnych sieťach vyjadrili frustráciu z toho, že metropola krajiny nedokázalo odolať trojdňovým dažďom.

Čína, Peking, počasie, horúčavy, teplota, voda Čítajte aj Horúčavy v Pekingu gradujú a prekonávajú rekordy. Namerali už vyše 40 stupňov Celzia

Svedkami silných zrážok bolo v uplynulých dňoch tiež niekoľko štátov na severovýchode Indie vrátane Ásamu a Nágálandu. V Ásame záplavy vyhnali z domovov tisíce ľudí.

Indický meteorologický úrad (IMD) medzitým varoval, že v severných oblastiach krajiny sa očakávajú ďalšie silné dažde.

požiar Čítajte aj Zem sa varí. Planéta má za sebou najteplejší jún v histórií meraní

India pravidelne zažíva rozsiahle záplavy počas monzúnového obdobia, ktoré trvá od júna do septembra. Podľa odborníkov sa však intenzita dažďov v nedávnom čase zvýšila.

K povodniam prispieva mnoho faktorov, ale experti tvrdia, že zmena klímy spôsobená globálnym otepľovaním zvyšuje pravdepodobnosť extrémnych zrážok.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #prívalové povodne #záplavy #potopa #Naí Dillí