Horúčavy v Pekingu gradujú a prekonávajú rekordy. Namerali už vyše 40 stupňov Celzia

Čínska metropola Peking dnes zaznamenala najteplejší júnový deň v histórii meraní, keď tu teplota prekročila 41 stupňov Celzia. Informovala o tom agentúra Reuters. Vlna horúčav na severe Číny bude podľa meteorológov pokračovať až do víkendu.

22.06.2023 12:08 , aktualizované: 14:00
Čína, Peking, počasie, horúčavy, teplota, voda Foto: ,
Deti sa hrajú vo fontáne v Pekingu, ktorý sužujú rekordné horúčavy.
debata (1)

Na meteorologickej stanici na južnom predmestí Pekingu dnes namerali 41,1 stupňa Celzia, oznámil pekingský meteorologický ústav. Doterajší júnový rekord držal 10. júna 1961, keď ortuť teplomera vyšplhala v čínskej metropole na 40,6 stupňa Celzia.

Čína Peking počasie horúčavy teplota rekord Čítajte aj Peking sužujú extrémne horúčavy. Tvoria sa teplotné rekordy po celej Ázii

Podľa Reuters je dnešok tiež vôbec najteplejším júnovým dňom v čínskej metropole od začiatku moderných meteorologických záznamov. Doterajší rekord držal 10. júna 1961, keď ortuť teplomera vyšplhala na 40,6 stupňa Celzia.

V obci Tchang-che-kchou severovýchodne od Pekingu dnes teplomer ukázal dokonca 41,8 stupňa Celzia, čo bola dnes najvyššia teplota v celej Číne.

Sucho / Nedostatok vody / Čítajte aj Horúčavy, suchá, povodne. Slovensko čaká extrémne počasie

Peking, kde žije takmer 22 miliónov ľudí, vyhlásil oranžový, teda druhý najvyšší stupeň varovania pred vysokými teplotami. Tie sa zrejme budú držať okolo 39 stupňov až do soboty, uviedli meteorológovia. Vlna horúčav postihuje od minulého týždňa okrem Pekingu aj mesto Tchien-ťin a provincie Che-pej a Šan-tung na severe a východe Číny.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #klimatické zmeny #Peking #extrémne horúčavy