Na Ukrajine padlo už takmer 50-tisíc ruských vojakov, tvrdí analýza. Kremeľ počty prísne tají

V bojoch na Ukrajine padlo už takmer 50.000 ruských mužov. Vyplýva to z prvej nezávislej štatistickej analýzy, ktorú vykonali ruské opozičné médiá Mediazona a Meduza v spolupráci s vedcami z univerzity v nemeckom Tübingene.

10.07.2023 16:17
krym Foto:
Ruská akcia v Jalte na Kryme v piatok 17. marca 2023 pri príležitosti deviateho výročia anexie Krymu. Mládež nesie transparent s nápisom: „Rusko nezačína vojny, ale ich ukončuje“ vedľa obrazu ruského vodcu Vladimira Putina.
debata (116)

Ruský režim zatiaľ oficiálne priznal len niečo vyše 6000 padlých vojakov. Z novej analýzy však vyplýva, že skutočné straty predstavujú zhruba osemnásobok tohto počtu, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Počet životov, ktoré si vyžiadala ruská invázia na Ukrajinu, predstavuje jedno z najprísnejšie strážených tajomstiev putinovského režimu. Tí, ktorí sa tieto straty snažia dokumentovať, sa v Rusku vystavujú hrozbe represií a trestného stíhania.

Volodymyr Zelenskyj, Izium Čítajte aj Zelenskyj: Okupanti sa budú báť priblížiť ku Krymu. Ruské lode už teraz majú strach z našich brehov

Autori analýzy vychádzali z oficiálnych ruských údajov o miere úmrtnosti a na základe nich odhadli, o koľko viac ruských mužov mladších 50 rokov zomrelo medzi februárom 2022 a májom 2023, než bolo obvyklé predchádzajúcich rokoch.

Ukrajinskí generáli, ktorých sa Rusi boja
Video
Generál Valerij Zalužnyj je vrchným veliteľom ozbrojených síl Ukrajiny. Jeho zástupcom je generálporučík Yevhen Moysyuk. Obaja vojaci majú zásluhu na to, že Ukrajina sa úspešne bráni proti ruskej invázii a za posledné týždne prešla na viacerých miestach aj do protiofenzívy. Pozrite si krátke videoportréty dvoch generálov z dielne ukrajinského ministerstva obrany.

Ďalej skúmali fotografie padlých zverejnené na internetových sociálnych sieťach či zábery z cintorínov po celom Rusku, v čom im pomohla sieť dobrovoľníkov a ruská redakcia stanice BBC

Na Ukrajine sa začala žatva. Ruských tankov
Video
,,Keď ruská armáda prejde na negatívnu ofenzívu, začína najväčšia žatva pre naše traktorové jednotky - zbieranie trofejí," napísalo ukrajinské ministerstvo obrany na sociálnej sieti Twitter. Ruské okupačné sily z Charkovskej oblasti ustupujú tak rýchlo, že aj na tanky zabudli. A tak musia nastúpiť ukrajinskí traktoristi.

Na základe uvedených fotografií sa im podarilo vybudovať databázu potvrdených bojových strát: do 7. júla tohto roku tak identifikovali celkovo 27.423 padlých ruských vojakov. Ide pritom len o tých mŕtvych, u ktorých sa podarilo zistiť totožnosť a ich smrť bola potvrdená z viacerých zdrojov.

Mediazona a Meduza ďalej spoločne skúmali záznamy o dedičských konaniach prebiehajúcich v Ruskej federácii. Podarilo sa im tak zistiť, že od začiatku vojny do 27. mája bol u mužov vo veku od 15 do 49 rokov započatých výrazne vyšší počet dedičských konaní: o približne 47.000 viac, než by sa v Rusku dalo očakávať na základe údajov z predchádzajú­cich rokov.

Barysnikov SOTA Čítajte aj Ohováral ruskú armádu? Rozsudok zabíja chorého penzistu i jeho 97-ročnú matku

„Odhad, ktorý sme v spolupráci s Meduzou pripravili, nám odhaľuje ‚skryté‘ úmrtia, teda úmrtia, ktoré sa ruská vláda nutkavo a neúspešne snaží zatajiť,“ vyhlásil Dmitrij Treščanin, editor Mediazony.

Britské ministerstvo obrany vo februári tohto roku odhadlo, že počas prvého ruku vojny na Ukrajine prišlo o život približne 40.000 až 60.000 ruských vojakov. Tajný odhad americkej spravodajskej služby DIA, ktorý unikol do médií, stanovil počet ruských vojakov zabitých v prvom roku vojny na 35.000–43.000.

šojgu, putin Čítajte aj Šojgu prvýkrát od vzbury prehovoril: Vagnerovci nás nevyprovokovali, armáda je lojálna

Biely dom v máji odhadol, že len od vlaňajšieho decembra padlo na Ukrajine viac než 20.000 Rusov, píše agentúra AP.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojaci #Ukrajina #ruská armáda #vojna na Ukrajine