Šojgu prvýkrát od vzbury prehovoril: Vagnerovci nás nevyprovokovali, armáda je lojálna

Ruský minister obrany Sergej Šojgu prvýkrát verejne prehovoril od nedávnej vzbury žoldnierov z Vagnerovej skupiny, ktorá sa pokúsila zvrhnúť ruské vojenské velenie. Rusov ubezpečil, že vzbura nemala nijaký vplyv na "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine, ako Moskva nazýva agresívnu vojnu voči svojmu susedovi. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a stanice Sky News.

03.07.2023 14:10
šojgu, putin Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin a minister obrany Sergej Šojgu počas otvorenia Medzinárodného vojenského a technického fóra Army 2022 v Parku patriotov pri Moskve v pondelok 15. augusta 2022.
debata (27)

Šojgu uviedol, že zámer vagnerovcov destabilizovať Rusko zlyhal vďaka lojalite vojakov voči štátu. Armády sa podľa jeho slov vzbura nijako nedotkla a neovplyvnila ani priebeh invázie na Ukrajinu.

„Provokácia (vagnerovcov) nemala vplyv na činnosť armádnych skupín (zapojených do tejto operácie),“ povedal Šojgu na pondelkovom zasadnutí na ministerstve obrany v Moskve.

Putin sa stretol so 'silovikmi', bol tam aj Šojgu
Video

Skutočnosť, že Šojgu od júnovej vzbury až nevystúpil so žiadnym verejným prejavom, vyvolávala rozsiahle špekulácie o tom, že ruský prezident Vladimir Putin možno jeho pozíciu prehodnocuje, približuje Sky News.

putin, prigožin Čítajte aj Rusko bolo podľa Putina blízko k občianskej vojne. Uctil si pilotov zabitých v boji proti vzbúrencom

Práve Šojgu a tiež náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov boli už dlho pred vzburou terčom najostrejšej kritiky zo strany šéfa vagnerocov Jevgenija Prigožina. Predstavitelia západných tajných služieb nedávno vyslovili tvrdenie, že Prigožin plánoval počas vzbury Šojgua aj Gerasimova zajať.

Prigožin sa rozkričal: Šojgu! Gerasimov! Kde je munícia?
Video
Jevgenij Prigožin, šéf žoldnierskej skupiny vagnerovcov, v emotívnom videu nad telami padlých kričí na velenie ruskej armády a pýta si muníciu. / Zdroj: Tlačová služba jednotky Vagner

Šéf vagnerovcov obvinil v piatok 23.júna ruskú armádu z raketového útoku na tábory jeho bojovníkov. Následne sa pokúsil pomocou svojich jednotiek zvrhnúť ruské vojenské velenie. Zmocnili sa mesta Rostov nad Donom na juhu Ruska a vydali sa smerom na Moskvu. V sobotu večer sa však situácia upokojila, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do táborov na Ukrajine.

Vladimir Putin / Alexander Lukašenko / Čítajte aj Putin chcel 'odkrágľovať' Prigožina. Vyhovoril som mu to, pochválil sa Lukašenko

Ukončenie krízy údajne sprostredkoval bieloruský prezident Alexandr Lukašenko. V súlade s dohodou sa Prigožin minulý utorok presunul do Bieloruska, zatiaľ čo jeho muži dostali na výber, či sa k nemu pridajú, alebo budú začlenení do ruských ozbrojených síl.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Kremeľ #Vladimir Putin #Sergej Šojgu #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin