Kyjev má čas do konca roka, Rusi vybudovali silnú obranu. Klesne ochota dodávať zbrane, tvrdí Pavel

Ukrajina bude zrejme musieť vyjednávať s Ruskom na základe úspechov dosiahnutých do konca tohto roka, vyplýva podľa českého prezidenta Petra Pavla z aktuálnych politických a vojenských okolností. Pavel o situácii na Ukrajine hovoril na úvod summitu NATO vo Vilniuse. Podľa neho treba "realisticky" vnímať, že okno príležitosti pre ukrajinské územné zisky sa do konca roka viac-menej uzavrie.

11.07.2023 11:53
Volodymyr Zelenskyj, Petr Pavel, Praha Foto: ,
Prezident Českej republiky Petr Pavel (vľavo) víta svojho ukrajinského kolegu Volodymyra Zelenského na Pražskom hrade v Prahe vo štvrtok 6. júla 2023.
debata (16)
Je čas NATO! Čaputová ako pilotka, defilé lídrov aliancie v 'bojovej' verzii
Video

Hlava štátu hovorila na verejnej diskusii organizovanej na okraj summitu, kde dostala aj otázku na vývoj ukrajinskej protiofenzívy. "Ukrajina pomaly získava územie, pravdepodobne stále hľadajú slabé miesta v ruskej obrane. Stále nenasadili významné sily, ktoré pripravili, "myslí si Pavel.

Volodymyr Zelenskyj v Prahe
Video
Praha, 6. júla 2023 / Zdroj: Kancelária ukrajinského prezidenta

Hovoril o tom, že ruskej strane hrá do kariet to, že mala čas na prípravu obranných línií a má vzdušnú prevahu. Ukrajinci sú podľa neho oveľa viac motivovaní a vybavení lepšou technikou, avšak nemajú dosť munície a vzdušných síl, „aby boli naozaj efektívni“. Čas na posun frontu sa im kráti nielen preto, že s príchodom zimy bude zložitejší, ale tiež kvôli nadchádzajúcim voľbám v Spojených štátoch, v Rusku a na samotnej Ukrajine, uviedol.

„Uvidíme ďalší pokles ochoty masívne podporovať Ukrajinu dodatočnými zbraňami. Takže všetky tieto podmienky pravdepodobne povedú k záveru, že to, čo bude dosiahnuté do konca roka, bude východiskom pre vyjednávanie,“ povedal Pavel.

Petr Pavel o Ukrajine
Video

Okrem munície a vojenského vybavenia podľa neho Ukrajina potrebuje aj „povzbudenie a uistenie“. Odkazoval tým na kľúčovú tému summitu vo Vilniuse, ktorým je možný posun v otázke prijímania Ukrajiny do NATO. Podľa Pavla spojenci môžu posilniť ukrajinskú morálku prísľubom, že začnú prístupový proces ihneď po konci bojov, o vyústení summitu však nechcel špekulovať.

Ben Hodges, NATO, Ukrajina Čítajte aj Americký generál: Bidenova vláda nechce prehru Ukrajiny, ale ani kolaps Ruska
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Litva #Petr Pavel #český prezident #vojna na Ukrajine #summit NATO #Severoatlantická aliancia