Kimova sestra tvrdí, že lietadlá KĽDR odrazili americké špionážne lietadlo

Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una vyhlásila, že vojenské lietadlá jej krajiny v pondelok odrazili americké špionážne lietadlo letiace nad neďalekými vodami. Varovala pred "šokujúcimi" následkami, ak USA budú pokračovať v prieskume danej oblasti.

11.07.2023 12:14
Kim Jo-Čong Foto:
Kimova sestra Kim Jo-Čong
debata

Spojené štáty a Južná Kórea tieto tvrdenia odmietli, pričom vyzvali Pchjongjang, aby sa zdržal akýchkoľvek činov alebo rétoriky, ktoré vyvolávajú animozitu.

Kim Jo-džong, ktorá patrí k najvyšším predstaviteľom zahraničnej politiky svojho brata, vyhlásila, že americké špionážne lietadlo sa v pondelok osemkrát dostalo do východnej exkluzívnej ekonomickej zóny Severnej Kórey. Vo vyhlásení, ktoré v pondelok večer priniesli štátne médiá, uviedla, že KĽDR uviedla do pohotovosti vojenské lietadlá, aby odrazili tento americký stroj.

Kim ukázal monštrum. Pozrite si raketu, ktorá zasiahne aj USA

Video

Severokórejské ministerstvo obrany krátko predtým obvinilo USA, že niekoľkokrát vleteli strategickým prieskumným lietadlom do „nedotknuteľného vzdušného priestoru“ KĽDR, a varovalo, že približujúce sa lietadlá môžu byť zostrelené.

Zatiaľ čo vyhlásenie silového rezortu zrejme naznačovalo narušenie severokórejského teritoriálneho vzdušného priestoru, Kim Jo-džong obvinila USA z vykonávania leteckého prieskumu nad výlučnou ekonomickou zónou KĽDR – oblasťou do 370 kilometrov od jej územia, kde má pod kontrolou práva na prírodné zdroje.

Kim Čong-un Čítajte viac Chystajú sa po troch rokoch do sveta? Severokórejčania masívne opravujú lietadlá

Hovorkyňa Pentagónu Sabrina Singhová označila tvrdenie Pchjongjangu o narušení vzdušného priestoru za „obyčajné obvinenia“. „Spojené štáty sú ako vždy odhodlané bezpečne a zodpovedne lietať, plaviť sa a operovať všade tam, kde to umožňuje medzinárodné právo, a po boku našich spojencov a partnerov,“ povedala.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller uviedol, že USA vyzývajú Severnú Kóreu, aby sa zdržala „eskalačných akcií“ a zapojila sa do serióznej diplomacie. Juhokórejský zbor náčelníkov štábov taktiež poprel, že by USA vleteli so špionážnym lietadlom nad severokórejské územie.

USA podľa neho vykonávali štandardné prieskumné aktivity v koordinácii s juhokórejskou armádou. Spojené štáty majú v Južnej Kórei približne 28 500 vojakov ako odradzujúci prostriedok proti prípadnej agresii zo strany Severnej Kórey.

KĽDR satelit vojenský špionážny Kim Čong un plán Čítajte viac KĽDR zopakuje pokus o vypustenie špionážnej družice, prvá sa zrútila do mora
debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #špionážne lietadlo