Lídri NATO schválili plán obrany proti Rusku, vyžaduje zvýšené investície

Členovia NATO v utorok na summite vo Vilniuse schválili najpodrobnejšie obranné plány od konca studenej vojny, oznámil na tlačovej konferencii generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

11.07.2023 18:20
stoltenberg Foto: ,
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas rokovania na summite NATO vo Vilniuse 11. júla 2023.
debata (12)

Nová stratégia, ktorú spojenci pripravili pre prípad ruského útoku a prípadne teroristickej hrozby, počíta okrem iného s dramatickým zvýšením počtu vojakov pripravených rýchlo nastúpiť do akcie a vyžaduje ďalšie zvyšovanie armádnych rozpočtov, povedal Stoltenberg.

Nová stratégia kolektívnej obrany podrobne opisuje, ako by NATO v budúcnosti bránilo každý kút svojho územia. Rozdeľuje alianciu na tri geografické zóny, pričom je chápaná predovšetkým ako odpoveď na obavy z ruského útoku.

Je čas NATO! Čaputová ako pilotka, defilé lídrov aliancie v 'bojovej' verzii
Video
Od Bidena po Zelenského. Aj takto boli predstavení na sociálnej sieti lídri aliancie, ktorí sa stretávajú na summite vo Vilniuse. Pri každom je čas vstupu jeho krajiny do NATO, pri ukrajinskom prezidentovi rok nahradili bodky / Zdroj: Twitter

Plány nadväzujú na vlaňajšie rozhodnutia zdvojnásobiť počet bojových skupín v krajinách východného krídla NATO a usilovať sa o rozšírenie každej z nich až na 5 000 vojakov. Spojenci teraz pracujú na realizácii tohto cieľa a začínajú oznamovať vlastné príspevky.

V budúcnosti má medzinárodné bojové skupiny podporovať viac ako 300 000 vojakov pripravených zapojiť sa do akcie maximálne do 30 dní. Ku koncu minulého roka pritom bolo pod aliančným vedením okolo 40 000 vojakov. Stoltenberg poznamenal, že podmienkou pre dosiahnutie aktuálnych cieľov bude tiež posilnenie obranného priemyslu, čo je predmetom nového „akčného plánu“.

vojna na Ukrajine, Solncepjok Čítajte viac 503. deň: Ukrajinci v Berďansku zrovnali so zemou hotel, v ktorom sídlilo ruské vojenské velenie

„Aby sme toto všetko urobili, musíme viac investovať do obrany,“ povedal generálny tajomník aliancie. Spojenci sa podľa neho na summite zaviazali, že budú na armády každoročne vynakladať sumy najmenej na úrovni dvoch percent hrubého domáceho produktu (HDP). Na dosiahnutie dvojpercentnej hranice sa členské krajiny zaviazali v roku 2014, tento rok však podľa aktuálnych odhadov tento cieľ splní len 11 členov z 31. Česko sa k nim chce pridať na budúci rok a novo požiadavku zakotvilo v zákone.

NATO dlhé roky nemalo potrebu formulovať rozsiahle obranné plány, pretože bojovalo len v menších vojnách v Afganistane a v Iraku a panovalo presvedčenie, že postsovietske Rusko už nepredstavuje existenčnú hrozbu. To sa začalo meniť po ruskej anexii Krymu v roku 2014 a definitívny zlom prišiel s vlaňajším ruským vpádom na Ukrajinu.

Minister obrany Martin Sklenár Čítajte viac S čím ide Slovensko na summit NATO do Litvy? Toto sú tri kľúčové témy

Nová stratégia je projektom na niekoľko rokov, zdôraznil minulý týždeň predseda aliančného vojenského výboru Rob Bauer. „Musíme pracovať na dosiahnutí vyššieho počtu síl s vyššou pripravenosťou. Musíme robiť cviky, musíme nakúpiť prostriedky, ktoré potrebujeme. A to bude trvať. Nie je to stlačenie vypínača,“ povedal na brífingu v Bruseli.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #vojna na Ukrajine #summit NATO