Vagnerovci sa detaily o svojej vzbure dozvedali z internetu. Na Moskvu tiahol aj Utkin

Niektorí členovia Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti vrátane veliteľov až do poslednej chvíle nevedeli, že tiahnu na Rostov na Done a na Moskvu, o protestnej akcii svojho zoskupenia sa dozvedali rovnako ako zvyšok sveta zo správ na komunikačnej platforme Telegram.

12.07.2023 13:20
Vagnerovci / Don / Rostov / Russko / Foto:
Členovia Vagnerovej skupiny počas pokusu o prevrat v Rostove na Done 24. júna 2023
debata (6)

Stanici BBC to o vzbure vagnerovcov proti ruskému armádnemu vedeniu povedal jeden z nižšie postavených žoldnierskych veliteľov. Na žiadny odpor jeho oddiel nenarazil, uviedol veliteľ, ktorý s BBC hovoril z Luhansku, meste pod kontrolou ruských síl na východe Ukrajiny.

Ťaženie na Moskvu na protest proti ruskému armádnemu vedeniu ohlásil 23. júna zakladateľ tejto žoldnierskej skupiny Jevgenij Prigožin. Vagnerovci potom vyrazili z východu Ukrajiny na ruský Rostov na Done a smerom na Moskvu.

Prigožin žiada, aby Gerasimov a Šojgu prišli za ním do Rostova na Done

Video

Počas niekoľkých hodín sa im podarilo prejsť stovky kilometrov a zmocniť sa armádnych stanovíšť v Rostove na Done a vo Voroneži. V sobotu večer Prigožin protestnú akciu nakoniec odvolal, údajne aby predišiel krviprelievaniu.

Veliteľ, s ktorým sa BBC niekoľko dní po vzbure spojila, nechcel byť menovaný. BBC ho predstavila s pozmeneným menom Gleb. V piatok 23. júna mu podľa jeho popisu zavolal vyššie postavený veliteľ a rozkázal mu zhromaždiť mužov do kolóny a vyraziť. Kam kolóna smeruje, žoldnieri najprv netušili, ale udivilo ich, že mieria preč od frontovej línie, povedal Gleb.

Jevgenij Prigožin Čítajte viac Šéf Kremľa sa stretol s Prigožinom. Vzbúrencov nepotrestal, je preto v ťažkej pozícii

„Vzali sme vtáčiky (drony) a vyrazili. Ďalší šli na Moskvu s mazákom,“ uviedol Gleb. Doplnil, že mazákom má na mysli Dmitrija Utkina, známeho tiež pod prezývkou Vagner, na ktorého počesť si žoldnieri hovoria vagnerovci. Tento bývalý pracovník ruskej vojenskej rozviedky GRU, držiteľ niekoľkých vyznamenaní a vyznávač názorov blízkych nacizmu nikdy nevystupuje na verejnosti, poznamenala BBC.

Putin, Kadyrov, Prigožin Čítajte viac Kto zabije Prigožina? Putinov kuchár si zavaril

Koľko ľudí bolo v kolóne mieriacej na Moskvu, Gleb nevie. Jeho oddiel bol v kolóne, ktorá tiahla na Rostov na Done. Ani jej veľkosť nepriblížil. Po ceste jeho jednotka na žiadny odpor podľa neho nenarazila. Na hraničnom priechode Bugajevka vo Voronežskej oblasti podľa neho pohraničníci zložili zbrane. „Pohraničníkov som už nevidel, ale dopravní policajti nám po ceste vzdávali česť,“ uviedol Gleb.

V sobotu ráno 24. júna potom podľa jeho svedectva jeho oddiel zablokoval ústredie ruskej tajnej služby FSB v Rostovskej oblasti. Po pol hodine z ústredia údajne prišli dvaja pracovníci FSB a navrhli, aby sa s nimi vagnerovci dohodli. „Hovorím im, čo je tu za dohadovanie, mesto je naše. Tak to bola dohoda, že budú jednoducho sedieť. Na cigaretu chodili,“ uviedol Gleb.

O odchode z Rostova na Done sa potom dozvedel Gleb tak, že mu v sobotu večer 24. júna zavolal vyššie postavený veliteľ a bez vysvetlenia mu oznámil návrat do Luhanska.

O tom, aký bude ďalší osud Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti, Gleba nikto neinformoval. Do Bieloruska, o ktorom sa hovorilo ako o mieste, kam by sa mohli bojovníci uchýliť, sa podľa neho vagnerovci presúvať nezačali.

Nevie tiež o nikom, kto by podpísal kontrakt s ruským ministerstvom obrany. Začlenenie vagnerovcov do pravidelnej ruskej armády bola ďalšia možnosť, o ktorej sa v súvislosti s budúcnosťou Vagnerovej skupiny hovorilo.

Vagnerova skupina / Rostov / Čítajte viac Pokúsili sa Prigožinovi vzbúrenci zmocniť jadrových zbraní? Na základni Voronež-45 ich vraj zastavili až dvere
6 debata chyba
Viac na túto tému: #vzbura #vagnerovci