Šéf Kremľa sa stretol s Prigožinom. Vzbúrencov nepotrestal, je preto v ťažkej pozícii

Kremeľ v pondelok potvrdil, že ruský prezident Vladimir Putin sa po ozbrojenej vzbure stretol so zakladateľom Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenijom Prigožinom. Rozhodnutie ruského vodcu Vladimira Putina nepotrestať vzbúrencov z Vagnerovej skupiny stavia šéfa Kremľa a jeho podriadených do nepríjemnej situácie. V najnovšej aktualizácii to tvrdia analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

10.07.2023 12:13 , aktualizované: 13:07
Jevgenij Prigožin Foto:
Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin opúšťa centrálu ruského vojenského veliteľstva v Rostove na Done 24. júna 2023.
debata (148)

Podľa prezidentovho hovorcu Dmitrija Peskova sa stretnutie uskutočnilo 29. júna, päť dní po vzbure vagnerovcov. Spolu s Prigožinom prišlo k prezidentovi asi 35 ľudí – veliteľov jednotiek žoldnierskej armády. Im a ich podriadeným Putin ponúkol „možnosti zamestnania“, informoval Peskov.

Stretnutie podľa hovorcu Kremľa trvalo takmer tri hodiny. Žoldnieri predostreli svoju verziu toho, čo sa stalo, a vysvetlili dôvody vzbury. Zároveň údajne zdôraznili, že „sú presvedčenými stúpencami hlavy štátu“.

Prvé video s Gerasimovom po Prigožinovej vzbure
Video
Zdroj: Ministerstvo obrany RF

Putin dva dni po ťažení vagnerovcov na Moskvu predniesol prejav, v ktorom povedal, že väčšina vagnerovcov sú vlastenci a že môžu presídliť do Bieloruska alebo vstúpiť do ruskej pravidelnej armády. O presune žoldnierov do Bieloruska alebo ich začlenení do armády ale odvtedy žiadne oficiálne vyhlásenia neboli.

Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure
Video
Výzva Vladimira Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure. / Zdroj: TS Kremľa
Rusko Kaviareň Výbuch Bloger Pohreb Čítajte aj Groteska okolo Prigožina pokračuje. V Bielorusku nie je, tvrdí Lukašenko: Je v Petrohrade alebo Moskve

Neľahká pozícia pre Putina

Ukrajinské jednotky v nedeľu vykonali protiofenzívne operácie v najmenej troch oblastiach frontu. Analytici navyše poukazujú na skutočnosť, že neznáme osoby zverejnili v rovnaký deň na internete obrázok podobný zakladajúcim stanovám Vagnerovej skupiny.

Analytici poukazujú na to, že dokument potvrdzuje, že základnými princípmi skupiny je bojovať v ruskej vojne na Ukrajine „v lojálnych službách ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi“ a „ruskému ľudu“.

Rusko, vojna na Ukrajine, Rostov na Done, Jevgenij Prigožin Čítajte aj Prigožin a vagnerovci sú pre Putina naďalej hrozbou

„Zostáva nejasné, kto má prospech z úniku údajnej zakladajúcej listiny Vagnerovej skupiny, pretože vďaka tomuto dokumentu vyzerá Vagnerova skupina profesionálne a príťažlivo v porovnaní s bežnou ruskou armádou,“ dodáva ISW.

EDvaja vojaci stoja na tribúne Leninovho...
V ruskom meste Voronež na juhozápade Ruska horí...
+40Vrchný veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny...

Je tiež potrebné poznamenať, že vagnerovci naďalej verbujú nových členov v Rusku, zatiaľ čo ministerstvo obrany vedie kampaň na nábor bojovníkov z Vagnerovej skupiny, aby podpísali zmluvy s ruským ministerstvom obrany.

Litva varuje pred vagnerovcami, nemeckí vojaci ju už chránia
Video
Litva tvrdí, že vagnerovskí žoldnieri v Bielorusku by mohli predstavovať nebezpečenstvo, a NATO bude musieť posilniť svoje východné krídlo. Nemecko práve poslalo do pobaltského štátu tisíc vojakov v rámci cvičenia Griffin Storm 23. / Zdroj: NATO

Analytici dodávajú, že Putinovo rozhodnutie nerozpustiť vagnerovcov, predtým ruskú najviac bojaschopnú silu, sťažuje Putinovi a ruským bezpečnostným silám pochopiť, ako zaobchádzať s vagnerovcami, ich vodcami a žoldniermi.

vojna na Ukrajine, vagnerovci, bachmut Čítajte aj Za vzburou vagnerovcov mohla byť multimiliardová zákazka na stravovanie armády
148 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Vagnerova skupina