Vrahyňa je na slobode po 53 rokoch, musí sa učiť ovládať internet a platobné karty

Členka vražednej sekty Charlesa Mansona sa po 53 rokoch dostala na slobodu. Leslie Van Houten pritom pôvodne dostala trest smrti, neskôr jej ho zmenili na doživotie. Prepustili ju vo veku 73 rokov.

12.07.2023 16:21
Manson Follower Parole Foto: ,
Členka vražedného kultu Charlesa Mansona Leslie Van Houtenová na archívnej snímke z marca 1971.
debata (3)

Mansonova rodina, ako sa gang nazýval, mala na svedomí viacero beštiálnych vrážd v Los Angeles a okolí. Dokázali im ich deväť, ale špekuluje sa, že ich mohlo byť aj viac ako tridsať. Manson chcel, aby podozrenie z vražedného vyčíňania v luxusnej belošskej štvrti padlo na černochov. Chcel tým vyvolať rasovú vojnu.

Jeho skupinu tvorilo okolo sto ľudí, väčšinou mladých žien zo strednej vrstvy, ktoré zlákal voľný život v komunite hippies. V skutočnosti im Manson, ktorý sa hral na mesiáša, vymyl mozgy a nainfikoval ich svojou nenávistnou neonacistickou ideológiou.

Charles Manson Čítajte viac USA: Zomrel fanatický masový vrah zodpovedný za smrť 9 ľudí

Medzi ich obeťami bola aj 26-ročná herečka Sharon Tate, ktorá bola v ôsmom mesiaci tehotenstva. Dieťa čakala so svojím manželom, režisérom Romanom Polanským, ktorý bol v tom čase v Európe. Spolu s ňou zabili 8. augusta 1969 ďalších štyroch ľudí.

Leslie Van Houten, ktorá vtedy mala 19 rokov, sa na vražde herečky nepodieľala. Hneď na druhý deň, 9. augusta 1969, však na ďalší vražedný záťah vyrazila s Mansonovou rodinou aj ona. Vodca gangu doviezol skupinu útočníkov k domu obchodníka Lena LaBiancu a jeho manželky Rosemary. Cez okno im ukázal muža spiaceho v izbe. Dokonca sa vlámal do domu, v ktorom iný člen gangu dvojicu zviazal. Manson potom odišiel, aby mohol neskôr tvrdiť, že sa na vraždách nepodieľal.

Členku vražedného kultu Charlesa Mansona,... Foto: SITA/AP
Leslie Van Houten, Charles Manson Členku vražedného kultu Charlesa Mansona, 73-ročnú Leslie Van Houtenovú, prepustili podmienečne z väzenia v Kalifornii.

Van Houten pri útoku držala Rosemary, kým ju ostatní bodali. Keď bola žena mŕtva, bodala ju aj ona. Za tento čin dostala na veľkom súdnom procese v roku 1971 najvyšší trest. Cely smrti pre ženy vtedy v Kalifornii neexistovali a tak ich museli postaviť špeciálne pre ňu. O rok neskôr všetky rozsudky smrti zrušil kalifornský najvyšší súd a vrahyňa dostala doživotie.

Herečka Sharon Tate na nedatovanej fotografii. Čítajte viac 50 rokov od beštiálnej vraždy slávnej herečky! Osud Tateovej dodnes desí

Charles Manson zomrel za mrežami v roku 2017 vo veku 83 rokov. Van Houten žiadala o podmienečné prepustenie 24-krát a päťkrát jej žiadosť príslušná rada aj schválila, zakaždým ju však zablokovali kalifornskí guvernéri. Posledné rozhodnutie však v máji tohto roku zvrátil kalifornský odvolací súd a guvernér Gavin Newsom oznámil, že tentoraz jej prepustenie nezablokuje.

V utorok tak po 53 rokoch opustila brány väznice. V podmienke by mala byť tri roky. Podľa svojej advokátky strávi asi rok v pridelenom prechodnom bydlisku, kde sa bude učiť používať súčasné veci, ako je internet či platobné karty. Chce si tiež čo najskôr nájsť prácu. Za mrežami vyštudovala vysokú školu a pracovala ako učiteľka ostatných väzenkýň.

Van Houten je iba druhou vrahyňou z Mansonovej sekty, ktorú predčasne prepustili z väznice. Prvým bol v roku 1985 Steve Grogan, ktorý pôvodne tiež dostal trest smrti za vraždu.

Guvernér Newsom povedal, že proti prepusteniu Van Houten tentoraz nenamietal, pretože nevidel šancu na úspech na kalifornskom najvyššom súde. Z toho, že sa dostala na slobodu, je však sklamaný. „Viac ako 50 rokov po tom, čo Mansonov kult spáchal tieto brutálne vraždy, rodiny obetí stále cítia ich dosah,“ uviedol guvernér vo vyhlásení. Ona tvrdí, že sa za mrežami zmenila, zriekla sa Mansona a oľutovala svoje činy. Ľutuje aj to, že sa ním nechala ovládať a pomohla tak stvoriť monštrum.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #masaker #Charles Manson