Ukrajina má byť vďačná, nie sa k spojencom správať ako k Amazonu, vyhlásil Wallace

Britský minister obrany Ben Wallace v stredu vzbudil rozruch, keď žiadal, aby Ukrajina bola vďačnejšia za vojenskú podporu Západu a nesprávala sa k spojencom ako k americkému internetovému predajcovi Amazon. Wallace to predniesol v litovskom Vilniuse, kde sa dnes skončil summit NATO.

12.07.2023 16:41 , aktualizované: 19:58
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas summitu NATO vo Vilniuse 12. júla 2023
debata (96)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok ako absurdný kritizoval absenciu časového plánu dosiahnutia ukrajinského členstva v NATO. Dnes však od kritiky upustil a uviedol, že výsledky summitu sú dobré, aj keď nie ideálne. Pokiaľ ide o Wallaceove výroky, Zelenskyj uviedol, že im nerozumie. Ako dodal, Ukrajina dávala Británii vždy najavo svoj vďaku.

„Či sa nám to páči, alebo nie, ľudia chcú vidieť vďačnosť,“ povedal Wallace novinárom na summite. Dodal, že Ukrajina presviedča ostatné krajiny, aby sa vzdali vlastných zásob zbraní.

Odstrašil summit NATO Rusko a posilnil Ukrajinu?

Video

V komentároch citovaných viacerými britskými médiami, vrátane denníka The Times či denníka The Guardian, Wallace uviedol, že od zákonodarcov vo washingtonskom Kapitole počul „reptánie“, že „nie sme Amazon“.

„Chcem povedať, že to je pravda,“ uviedol Wallace. "Povedal som to vlani v júni: Po tom, čo som išiel jedenásť hodín, aby som (od nich) dostal zoznam, som Ukrajincom povedal: Ja nie som Amazon, "uviedol podľa britských médií.

Lithuania NATO Summit G7 Čítajte viac Naznačilo NATO Rusku, že vo vojne proti Ukrajine môže pokračovať?

Hovorca britského premiéra Rishiho Sunaka Max Blain tieto výroky bagatelizoval. „Myslím, že ste od prezidenta Zelenského opakovane počuli, napokon aj dnes, o jeho vďačnosti ľudu Spojeného kráľovstva za jeho podporu a veľkorysosť,“ uviedol. Dodal, že „britská vláda a ľud budú Ukrajinu vytrvalo podporovať“.

Zelenskyj dnes po utorkovej kritike privítal oznámenie aliančných krajín o nových balíkoch vojenskej podpory či dohodu o zrýchlení budúceho prístupového procesu do aliancie, povedal ale, že ako ideálny výsledok by si predstavoval pozvánku do NATO.

Volodymyr Zelenskyj / Jens Stoltenberg / Čítajte viac Povzbudilo NATO Rusov do vojny? Vypočujte si, čo priniesol summit vo Vilniuse

Na popoludňajšej tlačovej konferencii sa novinári ukrajinského prezidenta pýtali práve aj na vyhlásenie britského ministra obrany týkajúce sa vďačnosti. „Domnievam sa, že sme Británii vždy vyjadrovali svoj vďaku, rovnako aj premiérovi a ministrovi obrany,“ uviedol Zelenskyj. "Ľudia v Spojenom kráľovstve vždy podporovali Ukrajinu a my sme im za to vďační. Neviem, čo (Wallace) myslel. Nech mi napíše a povie, ako by si želal, aby sme boli vďační, "dodal ukrajinský vodca.

Zelenskyj sa pritom obrátil na ukrajinského ministra obrany, ktorý sedel medzi účastníkmi tlačovej konferencie. "Máte nejaké problémy s britským ministrom obrany? Povedali ste mu, že ste vďační? "pýtal sa Dmytra Kulebu. "Tak mu dnes zavolajte. Prosím! "dodal Zelenskyj.

Od Wallaceovho vyhlásenia sa dištancoval aj britský premiér Rishi Sunak, ktorý uviedol, že Zelenskyj „opakovane vyjadroval svoju vďačnosť“. "Vyjadroval svoju vďačnosť mne i britskému ľudu a samozrejme tiež ďalším spojencom. Urobil to aj veľmi dojemným spôsobom počas vystúpenia v parlamente, keď bol začiatkom tohto roka v Spojenom kráľovstve, "uviedol Sunak.

Vladimir Putin, Dmitrij Medvedev Čítajte viac Bezpečnostné záruky G7 Ukrajine ohrozia Rusko. Blíži sa tretia svetová vojna, hrozí Medvedev
96 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj #Ben Wallace