Pri chorvátskom letovisku vypukol rozsiahly požiar. Zhoreli domy aj autá

Pri chorvátskom meste Šibenik vypukol vo štvrtok rozsiahly požiar, na mieste zasahovalo vyše 160 hasičov a sedem hasiacich lietadiel, informoval portál denníka Večernij list. Plamene zachvátili budovy a v dôsledku silného vetra zasiahli aj jadranskú magistrálu.

13.07.2023 18:40 , aktualizované: 23:13
požiar, chorvátsko, split Foto:
Požiar neďaleko chorvátskeho Šibeniku. 13.7.2023
debata (9)

Doprava bola ochromená, na trase zo Šibeniku do Splitu sa vytvorili veľké kolóny, diaľnica z Primoštenu do Šibeniku zatiaľ nie je prejazdná. Traja hasiči utrpeli zranenia, nadýchali sa dymu, na mieste im bola poskytnutá pomoc.

Plamene zasiahli domy v obci Grebaštica, kde úrady evakuovali miestnych obyvateľov. Podľa chorvátskych médií sa požiar prestal šíriť do ďalších oblastí, ale stále horí v už zasiahnutých miestach. Hasiči na mieste zostanú celú noc. Podľa prvých odhadov bolo zatiaľ spálených okolo 600 hektárov.

Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

Panika vypukla aj medzi turistami. Pri Primoštene sa vytvorila veľká kolóna áut, keďže mnohí sa pokúšali toto mesto opustiť. Na ťahu Grebaštice – Primošten zaznamenali aj výpadky elektriny, píše Večernji.hr. Polícia apeluje na turistov a obyvateľov, aby sa nevystavovali nebezpečenstvu

Požiar vypukol približne o 11.00 h predpoludním a rýchlo sa šíril v dôsledku silného vetra. Chorvátske médiá už predtým informovali, že v dôsledku požiaru je úplne uzatvorená jadranská magistrála (štátna cesta D8) od obce Žaborič po Primošten.

Súčasná vlna horúčav nazvaná Kerberos podľa trojhlavého psa z gréckej mytológie, ktorý strážil vchod do podsvetia, dnes zasiahla celý Balkán s teplotami presahujúcimi 40 stupňov Celzia.

Chorvátsko - autom do Chorvátska 2023 Čítajte viac Autom do Chorvátska 2023: Aké sú najvýhodnejšie trasy z Bratislavy, Košíc či Banskej Bystrice?

Meteorológovia a lekári v Čiernej Hore, Bosne a Hercegovine i Srbsku varovali ľudí, aby zostali doma, alebo pili veľa tekutín, ak sa vydávajú von. Očakáva sa, že teploty v celom regióne zostanú okolo 40 stupňov Celzia až do budúceho týždňa.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR
Chorvátsko z dronu
Video
Zdroj: TV Pravda
9 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Chorvátsko #Šibeník #Split