Aljašský polostrov zasiahlo zemetrasenie o sile 7,4 stupňa, varovanie pred cunami odvolali

Polostrov na juhozápade amerického štátu Aljaška dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 7,2 stupňa. Epicentrum bolo podľa americkej geologickej služby (USGS) v oceáne zhruba 100 kilometrov od pevniny v hĺbke 9,3 kilometra.

16.07.2023 10:15 , aktualizované: 12:24
aljaška Foto: ,
Oblak popola zo sopky Shishaldin zachytený webovou kamerou observatória na Aljaške v piatok 14. júla 2023 na Aljaške.
debata (2)

Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) neskôr odvolal varovanie pred hroziacou vlnou cunami.

turecko Čítajte viac Popravil tisíce Turkov Erdogan? Pred rokmi dal domom, ktoré sa zrútili, amnestiu

Hrozba cunami po zemetrasení platila pre celú oblasť Aljašského polostrova, ostrov Kodiak aj polostrov Kenai. Najvyššie varovanie platilo menej ako hodinu po zemetrasení, úrad následne varovanie znížil a potom odvolal úplne.

Aljaška leží v takzvanom ohnivom kruhu, kde sa stretávajú tektonické dosky. Zemetrasní sú na Aljaške častejšie ako v ktoromkoľvek inom americkom štáte. Najsilnejšie zemetrasenie Aljašku zasiahlo 27. marca 1964, kedy malo silu 9,2 stupňa, hoci jeho epicentrum bolo aj v oceáne.

Najsilnejšie zemetrasenie s epicentrom na pevnine za posledných zhruba 150 rokov zažili Spojené štáty aj na Aljaške, a to 3. novembra 2002. Vtedy mali otrasy intenzitu 7,9 stupňa.

Chorvátsko LNG terminál zemný plyn Čítajte viac Zemetrasenia a utajené následky. Jedno z najväčších plynových ložísk v Európe zatvoria
2 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #USA #Aljaška