Vojsko Bielorusov a vagnerovcov pri poľských hraniciach. Varšava presúva odstrašujúcu armádu

Špeciálne jednotky bieloruskej armády budú cvičiť s členmi ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny pri hraniciach s Poľskom. Podľa agentúr to dnes oznámilo ministerstvo obrany v Minsku. Varšava uviedla, že očakáva ruské provokácie a presúva do oblasti vojakov. Podľa telegramového kanála spojeného s vagnerovcami sa do Bieloruska presúva či sa už presunulo na 10.000 členov tejto skupiny.

20.07.2023 11:30 , aktualizované: 12:47
Bielorusko vagnerovci výcvik jednotky, Rusko,... Foto:
Na videosnímke bieloruského ministerstva obrany zo 14. júla 2023 bieloruskí vojaci počúvajú inštruktora z ruskej Vagnerovej skupiny v bieloruskej dedine Tsel, ktorá leží zhruba 90 km juhovýchodne od Minska.
debata (150)

„Ozbrojené sily Bieloruska pokračujú v spoločnom výcviku s bojovníkmi Súkromnej vojenskej skupiny Vagner. V priebehu týždňa budú jednotky síl špeciálnych operácií spoločne s príslušníkmi spoločnosti vykonávať výcvikové a bojové úlohy na cvičisku Brestskij,“ citovala z vyhlásenia ministerstva obrany agentúra TASS.

Výcvikový priestor sa nachádza v západnom Bielorusku pri meste Brest, ktoré leží na hranici s Poľskom. Bieloruské ministerstvo ďalej uviedlo, že „v terajšej geopolitickej situácii“ mieni využiť bojové skúsenosti, ktoré nabrali príslušníci Vagnerovej skupiny, pre zlepšenie „súdržnosti a výcviku“ bieloruských vojakov.

prigožin Čítajte aj Prigožin: Dianie na fronte je hanba. Bieloruská armáda bude vďaka nám druhá najlepšia na svete

Dlhodobé spory šéfa Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina s ruským armádnym velením koncom júna vyústili do vzbury, počas ktorej jeho bojovníci nakrátko obsadili ruské mesto Rostov na Done a v kolóne vytiahli na Moskvu. Na základe dohody, ktorú sprostredkoval bieloruský vodca Alexander Lukašenko, Prigožin vzburu ukončil a získal možnosť presídliť do Bieloruska aj so svojimi mužmi.

EDvaja vojaci stoja na tribúne Leninovho...
V ruskom meste Voronež na juhozápade Ruska horí...
+40Vrchný veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny...

Minsk už skôr potvrdil, že Vagnerova skupina teraz pôsobí v Bielorusku a jej „inštruktori“ sa pri meste Asipovičy v Mogilevskej oblasti podieľajú na výcviku členov územnej obrany, ktorá funguje v rámci bieloruskej armády. Koľko príslušníkov Vagnerovej skupiny bude v Bielorusku pôsobiť, Minsk nespresnil.

Telegramový kanál spojený s Vagnerovou skupinou v stredu večer s odvolaním sa na jedného z veliteľov uviedol, že do Bieloruska sa presúva alebo sa už presunulo až 10.000 bojovníkov. Bojov na Ukrajine sa podľa neho zúčastnilo celkovo 78.000 žoldnierov tejto skupiny, z ktorých 49.000 boli väzni. Na 22.000 bojovníkov padlo a 40.000 ich bolo zranených. Pravosť týchto údajov sa nedá overiť, pripomína agentúra Reuters. Napriek tomu ide podľa nej o zatiaľ najdetailnejšie verejne publikované informácie o rozsahu pôsobnosti vagnerovcov na Ukrajine a v Bielorusku.

Ukrajina, ako aj niektoré členské štáty NATO vrátane Poľska, v súvislosti s presídlením vagnerovcov zosilneli bezpečnostné opatrenia na hraniciach s Bieloruskom.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v rozhlase uviedol, že Varšava očakáva ruské provokácie, a preto nariadil presunúť časť vojenských jednotiek zo západu na východ Poľska. Dodal, že v stredu o možných hrozbách rokoval so šéfmi poľských osobitných služieb na výbore pre národnú bezpečnosť a obranu, ktorému predsedá.

Litva varuje pred vagnerovcami, nemeckí vojaci ju už chránia
Video
Litva tvrdí, že vagnerovskí žoldnieri v Bielorusku by mohli predstavovať nebezpečenstvo, a NATO bude musieť posilniť svoje východné krídlo. Nemecko práve poslalo do pobaltského štátu tisíc vojakov v rámci cvičenia Griffin Storm 23. / Zdroj: NATO

„Musíme si uvedomiť, že poslanie niekoľkých tisíc ruských žoldnierov do Bieloruska tiež predstavuje hrozbu, a z toho pramení moje rozhodnutie presunúť jednotky zo západu Poľska na východ,“ povedal minister a zdôraznil, že úlohou týchto síl „je odstrašiť agresora“. Uviedol tiež, že poľské služby situáciu na bieloruskej hranici neustále sledujú.

vagner Čítajte aj Ruská Štátna duma sa vyhráža útokom na Poľsko. Na Suwalský koridor by mali tiahnuť vagnerovci

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa TASS uviedol, že „agresívny postoj“ Poľska, ktoré na hranici s Bieloruskom presúva ďalších vojakov, vyvoláva znepokojenie a je dôvodom na zvýšenú pozornosť. Moskva a Minsk podľa neho pracujú na koncepcii bezpečnosti zväzového štátu, ktorý tvorí Rusko a Bielorusko.

Vagnerovci podľa Reuters pomohli Rusku v roku 2014 anektovať ukrajinský polostrov Krym a zapojili sa do bojov v Sýrii, Iraku a viacerých krajinách Afriky. Na Ukrajine tento rok – za značných strát na oboch stranách – dobyli mesto Bachmut. Podľa Európskej únie je Vagnerova skupina zodpovedná za závažné porušovanie ľudských práv, a Brusel na ňu preto uvalil sankcie.

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #bielorusko #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Vagnerova skupina