Moskva zamínovala okolie prístavov a bombarduje ich tretí deň po sebe. Ohrozujú civilné lode, tvrdia USA

Moskva pri ukrajinských prístavoch položila nové námorné míny, tvrdí Biely dom. Ukrajina zvažuje novú trasu obilného koridoru, ktorá by mohla viesť cez teritoriálne vody štátov NATO. Podľa nich by Rusko mohlo zintenzívniť útoky na infraštruktúru čiernomorských prístavov, ktoré slúžia na export obilia.

20.07.2023 15:23 , aktualizované: 15:51
Mykolajiv Foto: ,
Na videosnímke hasiči zasahujú na mieste zničenej budovy po ruskom raketovom útoku v ukrajinskom Mykolajive 20. júla 2023
debata (109)

Ako píše portál IDNES.CZ, ktoré odkazuje na ruské ministerstvo obrany, Moskva ohlásila, že pristúpi k zredukovaniu humanitárneho koridoru v Čiernom mori. „Lode plávajúce do ukrajinských prístavov budeme považovať za možných dopravcov zbraní a krajiny, pod vlajkou ktorých tieto lode plávajú, ako zapojené do konfliktu na strane Kyjeva,“ oznámilo ministerstvo.

Spôsobili to Rusi. Porovnajte si Bachmut pred a po invázii
Video
Ako vyzerá Bachmut, ktorí okupujú Rusi? / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

„Domnievame sa, že Rusko sa snaží o ospravedlnenie útokov na civilné lode v Čiernom mori. Vinu za tieto útoky sa potom bude snažiť zvaliť na Ukrajinu,“ uviedol hovorca Bieleho domu Adam Hodge. Poukázal na vyhlásenie Kremľa.

„Zaznamenali sme, že Rusko zaútočilo 18. a 19. júla raketami a drony na prístavy slúžiace na vývoz ukrajinského obilia v Odese, čo viedlo k zničeniu poľnohospodárskej infraštruktúry a 60-tisíc ton obilia,“ dodal Hodge. Kremeľ o týchto objektoch tvrdí, že v nich Ukrajina pripravovala „teroristické útoky“.

Ukrajina, loď, Odesa, obilniny, vojna na ukrajine, vývoz obilia Čítajte aj Putinove kroky ohrozujú svetovú potravinovú bezpečnosť. Zelenskyj: Export obilia musí pokračovať, aj bez Ruska

Juh Ukrajiny pritom už tretiu noc po sebe čelil ruským vzdušným útokom. V Mykolajive utrpelo zranenia 19 ľudí a jeden človek zomrel. Jedného mŕtveho a osem zranených hlási tiež Odesa, ktorá je znovu terčom ruských zbraní od chvíle, keď Moskva začiatkom týždňa vypovedala dohody o vývoze ukrajinského obilia. Protivzdušná obrana podľa ukrajinského letectva zostrelila 18 z 38 vzdušných cieľov. Moskva uviedla, že útočila na výrobne dronov.

Hasiči pracujú v okolí budovy zničenej ruským...
Na videosnímke hasiči zasahujú  na mieste...
+4Na videosnímke hasiči zasahujú  na mieste...

„Zatiaľ čo teroristi útočili na prístavy, ktoré boli súčasťou obilnej dohody, a spôsobili škody na prístavnej infraštruktúre, zasiahli aj civilnú infraštruktúru, ktorá s prístavmi nesúvisí. Zničili administratívnu budovu v centre Odesy, kde tlaková vlna poškodila niekoľko ďalších budov vrátane obytných. Zranenia utrpeli štyria miestni obyvatelia vrátane jedného dieťaťa,“ opísal šéf odeskej oblastnej vojenskej správy Oleh Kiper.

Server News.ru uvádza, že ruská obrana už 14. júla vydala varovanie, že „cesta do ukrajinských prístavov nie je spoľahlivá“. „Velenie Čiernomorskej flotily vydalo varovanie námorníkom o prítomnosti mínového nebezpečenstva na námornej ceste v severozápadnej časti Čierneho mora,“ uvádza.

Ruský rezort obrany uviedol, že „trasa z Odesy do Istanbulu je nebezpečná“. „Hliadková loď Sergej Kotov z Čiernomorskej flotily, plniaca úlohy v juhozápadnej časti Čierneho mora, 180 km severovýchodne od Bosporu objavila unášanú ukrajinskú mínu,“ uviedlo ministerstvo a zverejnilo video, na ktorom vrtuľník Ka-27 strieľa na mínu.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #obilie #USA #Kyjev #Čierne more #míny #vojna na Ukrajine #prístavy