Putinove kroky ohrozujú svetovú potravinovú bezpečnosť. Zelenskyj: Export obilia musí pokračovať, aj bez Ruska

Kremeľ v pondelok oznámil, že pozastavuje obilnú dohodu, ktorá by umožnila vývoz obilia z ukrajinských prístavov v Čiernom mori. Platnosť súčasnej dohody vyprší v pondelok pred polnocou. TASR správu prevzala z agentúry AP.

17.07.2023 11:36 , aktualizované: 16:36
Ukrajina, loď, Odesa, obilniny, vojna na... Foto:
Nákladná loď Razoni, ktorá sa plaví pod vlajkou Sierry Leone, odchádza z prístavu v Odese na Ukrajine v pondelok 1. augusta 2022. Z ukrajinského prístavu Odesa vyplávala v pondelok ráno loď s nákladom ukrajinských obilnín. Ide o prvú loď, ktorá prepravuje obilie z Ukrajiny na základe dohody sprostredkovanej Tureckom a OSN.
debata (247)

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov oznámil pozastavenie obilnej dohody počas konferenčného hovoru s novinármi. Dodal, že Rusko sa k implementovaniu dohody vráti „hneď, ako budú splnené jeho požiadavky týkajúce sa Čierneho mora“.

„Iba po tom, ako uvidíme konkrétne výsledky a nie obyčajné sľuby a ubezpečovanie, bude Rusko pripravené uvažovať o obnovení dohody,“ uviedla následne ruská diplomacia. Kyjev tiež bez ďalších podrobností obvinila, že koridory vytýčené pre plavidlá naložené obilím využíva na útoky na Rusko.

„Dokonca aj bez Ruskej federácie treba urobiť všetko pre to, aby sme mohli využívať tento čiernomorský koridor. Nebojíme sa,“ citoval ukrajinského prezidenta jeho hovorca Serhij Nykyforov. "Obrátili sa na nás spoločnosti, ktoré vlastnia lode. Uviedli, že – ak im to umožní Ukrajina a Turecko ich bude púšťať – sú pripravené pokračovať vo vývoze obilia, "dodal Zelenskyj podľa Nykyforova.

Dohoda, ktorú vlani spolu s OSN pomohol sprostredkovať turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, doteraz Ukrajine umožnila vyviezť z čiernomorských prístavov viac ako 32 miliónov ton obila a potravín. Veľká časť smerovala do rozvojových krajín v Afrike či na Blízkom východe. Dohoda bola už niekoľkokrát predlžovaná.

Odstrašil summit NATO Rusko a posilnil Ukrajinu?
Video
Summit Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse v dňoch 11.-12. júla. / Zdroj: TV Pravda

Oznámenie o pozastavení čiernomorskej obilnej dohody prišlo len niekoľko hodín po tom, čo sa odohral útok na Krymský most spájajúci Rusko s anektovaným polostrovom Krym, pri ktorom zomreli dve osoby. Za útokom údajne stojí ukrajinské námorníctvo a tajná služba SBU. Ruský politik Sergej Mironov vyhlásil, že „po tomto teroristickom útoku by obilná dohoda nemala byť predĺžená“, píše denník The Guardian.

vojna na Ukrajine, Krym, Krymský most Čítajte aj Z Krymu je ostrov. Výbuchy na moste ho odrezali od ruskej pevniny

Biely dom dnes vyzval Rusko, aby okamžite prehodnotilo svoje rozhodnutie pozastaviť svoju účasť na čiernomorských obilných dohodách. Krok Moskvy podľa Washingtonu ohrozí svetovú potravinovú bezpečnosť a „ublíži miliónom ľudí“, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnostného hovorcu Bieleho domu Adama Hodgeho. Podľa americkej veľvyslankyne pri OSN Lindy Thomasovej-Greenfieldovej sa Moskva dopustila „aktu krutosti“.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová odsúdila rozhodnutie Ruska zastaviť účasť na dohodách, ktoré od minulého roka umožňovali vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov z čiernomorských prístavov. V príspevku na twitteri oznámenie Moskvy označila za cynické a vyhlásila, že Európska únia pracuje na posilnení potravinovej bezpečnosti vo svete.

„Silno odsudzujem cynický krok Ruska ukončiť Čiernomorskú obilnú iniciatívu, napriek snahám OSN a Turecka,“ napísala šéfka exekutívy EÚ v odkaze na dvojicu dohôd uzatvorených vlani v lete.

Krok Moskvy odsúdila zároveň britská vláda, ktorá vývoj označila za „nehorázny pokus poškodiť tých najzraniteľnej­ších“. Rusko podľa britskej diplomacie využíva potraviny ako zbraň a musí sa k čiernomorskej iniciatíve opäť pripojiť. Kancelária britského premiéra Rishiho Sunaka v skoršom vyhlásení v tejto súvislosti uviedla, že chce „pokračovať v diskusiách“.

Nemecko tiež vyzvalo Rusko na návrat k čiernomorskej obilnej dohode, pretože má kľúčový význam pre potravinovú bezpečnosť vo svete. „Pokračujeme vo výzvach Rusku, aby umožnilo ďalšie predĺženie obilnej dohody,“ povedala novinárom hovorkyňa nemeckej vlády Christiane Hoffmannová. Ako dodala, „ťarchu tohto konfliktu by na svojich chrbtoch nemali nosiť najchudobnejší na tejto planéte“.

Podľa agentúry APA má dohoda kľúčový význam pre globálnu potravinovú bezpečnosť. Rakúsky rezort diplomacie skoršie na Twitteri apeloval na Rusko, aby súhlasili s predĺžením obilnej dohody. K svojmu príspevku pridal hashtag „FoodIsNotAWeapon“, teda potraviny nie sú zbraň.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa domnieva, že prezident Vladimir Putin chce pokračovať s obilnou iniciatívou, hoci Rusko oznámilo faktický koniec príslušných dohôd. Píše to agentúra AFP. Turecko chce napriek tomu ďalej rokovať o dohodách, ktoré vlani pomáhalo dohovoriť a ktoré Erdogan vníma ako diplomatický úspech svojej vlády. Turecký prezident chce rokovať s Putinom o exporte ruských hnojív. Rokovať o záležitosti majú aj ministri zahraničia Hakan Fidan a Sergej Lavrov.

Recep Tayyip Erdogan / Volodymyr Zelenskyj / Čítajte aj Turecko neratifikuje vstup Švédska do NATO skôr než v októbri

Dohody umožňujú vývoz poľnohospodárskych komodít z ukrajinských prístavov cez Čierne more. Od podpisu v lete minulého roku boli už niekoľkokrát predĺžené. Moskva dnes oznámila, že o ďalšie predĺženie dohôd, ktorých platnosť sa končí dnes, nestojí. Podľa Ruska nebola napĺňaná tá časť dohôd, ktorá sa týkala ruského exportu potravín a hnojív.

„Myslím si, že napriek dnešnému vyhláseniu chce môj priateľ Putin pokračovať s dohodou,“ uviedol Erdogan. Turecký prezident chce o záležitosti rokovať priamo s Putinom a to na stretnutí, ktoré sa plánuje v Turecku na august, či skôr. Prerokovať by chcel export ruských hnojív, čo je oblasť dohôd, ktorá nie je podľa Moskvy napĺňaná dostatočne. O situácii majú rokovať aj ministri zahraničných vecí.

247 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Kremeľ #Čierne more #Dmitrij Peskov #vojna na Ukrajine #obilie z Ukrajiny