Turecko neratifikuje vstup Švédska do NATO skôr než v októbri

Turecko neratifikuje vstup Švédska do NATO skôr než v októbri, vyhlásil v stredu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa zúčastňuje na summite Aliancie vo Vilniuse. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

12.07.2023 17:35
Recep Tayyip Erdogan / Volodymyr Zelenskyj / Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas summitu NATO vo Vilniuse 12. júla 2023
debata (1)

„Máme dvojmesačné parlamentné prázdniny,“ zdôvodnil Erdogan. Ako pokračoval, po októbrovom návrate do parlamentných lavíc budú musieť poslanci „prerokovať množstvo ďalších legislatívnych návrhov“.

Podľa stanice Sky News zopakoval, že Švédsko musí medzitým postupovať rázne voči terorizmu, ako to Turecku sľúbilo v písomnej dohode.

Odstrašil summit NATO Rusko a posilnil Ukrajinu?
Video
Summit Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse v dňoch 11.-12. júla. / Zdroj: TV Pravda

V pondelok, deň pred začiatkom summitu NATO, Erdogan nečakane podmienil podporu vstupu Švédska do NATO opätovným otvorením rokovaní o vstupe Turecka do Európskej únie. Predstavitelia viacerých krajín to odmietli ako dve nesúvisiace veci. Po následnom rokovaní medzi Erdoganom, generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom šéf Aliancie oznámil, že Erdogan „súhlasil s čo najskorším predložením prístupového protokolu Švédska“ tureckému parlamentu. Vraj tiež prisľúbil, že „bude s parlamentom úzko spolupracovať s cieľom dosiahnuť ratifikáciu“.

Čaputová, Stoltenberg Čítajte viac NATO už má plán na odstrašenie Ruska. Na Slovensku bude viac vojakov Litva NATO summit Čítajte viac NATO súhlasilo so skrátením cesty Ukrajiny k členstvu v aliancii
1 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Recep Tayyip Erdogan #vojna na Ukrajine