Extrémy počasia: Požiare zabíjajú v Alžírsku, búrka vo Švajčiarsku a krúpy takmer pochovali americké lietadlo

Lesné požiare, ktoré sužujú hornaté oblasti Alžírska, si vyžiadali 34 mŕtvych vrátane desiatich vojakov. Evakuovaných muselo byť 1500 ľudí. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

24.07.2023 18:46 , aktualizované: 22:43
Alžírsko počasie horúčavy Alžír Foto: ,
Chlapec sa osviežuje počas horúčav na pláži Madrague západne od Alžíru 18. júla 2023. V alžírskej metropole sa teploty šplhali až k 43 stupňov Celzia.
debata (1)

Situáciu v oblasti komplikuje vlna horúčav, ktorá sa šíri naprieč severnou Afrikou a južnou Európou; v susednom Tunisku v niekoľkých mestách teplota dosiahla 49 stupňov Celzia.

Najhoršia situácia je v alžírskych provinciách Bidžája a Búíra, uviedlo tamojšie ministerstvo vnútra. Do boja proti požiarom je nasadených asi 8 000 hasičov, ktorým sa zatiaľ nedarí dostať plamene pod kontrolu. Požiare vypukli aj v oblasti Búmirdís, Tízí-Uzú, Džidželí a Skikda. Príčinu požiarov úrady vyšetrujú. Vlani v auguste pri požiaroch pri severnej alžírskej hranici s Tuniskom podľa agentúry AP zahynulo najmenej 37 ľudí.

Návrat dovolenkárov z horiaceho Grécka: Ako na Titanicu
Video

V Tunisku sa požiar prehnal pohraničným mestom Mallúla. Svedkovia agentúre Reuters oznámili, že oheň prepukol v hornatej oblasti a dosiahol až k obydliam, čo prinútilo stovky rodín k úteku. Predstaviteľ civilnej obrany uviedol, že úrady evakuovali stovky obyvateľov mesta ako pozemnou cestou, tak po mori pomocou rybárskych lodí a plavidiel pobrežnej stráže.

Požiar na gréckom ostrove Rodos. Čítajte viac Útek z gréckeho pekla: Cestovná kancelária reaguje na slová klienta

Lietadlo americkej spoločnosti Delta Air Lines smerujúce z Milána do New Yorku muselo krátko po štarte núdzovo pristáť v Ríme po tom, čo ľadové krúpy poškodili nos a trup lietadla v oblasti krídel. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP, odvolávajúcej sa na talianske médiá.

Podľa vyhlásenia Delty „bol let číslo DL185 z Milána na Letisko JFK v New Yorku odklonený do Ríma po tom, čo sa po štarte dostal do nepriaznivého počasia“. Delta nespresnila rozsah škôd na lietadle.

„Lietadlo bezpečne pristálo a cestujúci z neho normálne vystúpili. Lietadlo sa v nepriaznivom počasí poškodilo, rozsah škôd teraz vyhodnocuje náš miestny údržbársky tím,“ dodala letecká spoločnosť.

Delta nespresnila počet cestujúcich ani členov posádky v lietadle a neuviedla ani to, či pasažierov prerezervovala na iný pondelkový let, alebo či strávia noc v Ríme.

Sever Talianska v uplynulých dňoch zasiahli silné búrky, padali tam okrem iného aj krúpy s veľkosťou tenisových loptičiek. V Lombardsku v pondelok pri búrke zahynula 58-ročná žena, na ktorú padol strom. V samotnom Miláne, ktoré je hlavným mestom Lombardska, zachraňovali hasičskí potápači muža, ktorý po búrke uviazol v zatopenej garáži.

Extrémna búrka v Švajčiarsku

Mestom La Chaux-de-Fonds na severozápade Švajčiarska sa zase prehnala silná búrka, ktorá zabila jedného človeka a asi 15 ďalších zranila. Informovala o tom agentúra AFP s odkazom na políciu.

Búrka spôsobila pád stavebného žeriava, kvôli ktorému podľa polície západošvajčiarskeho kantónu Neuchâtel zahynula päťdesiatročná osoba. „Okrem tejto obete utrpelo zranenie a bolo záchrannou službou ošetrených asi 15 osôb, ktoré neboli v ohrození života,“ uviedla polícia vo vyhlásení.

Napriek tomu, že búrka netrvala dlho, silné poryvy vetra s rýchlosťou až 217 kilometrov za hodinu spôsobili značné škody. Podľa švajčiarskej meteorologickej služby išlo o „pravdepodobné tornádo spojené s rýchlo sa rozvíjajúcou búrkou pozdĺž Jury“, ktoré dnes neskoro ráno zasiahlo La Chaux-de-Fonds blízko hraníc s Francúzskom. Jura je neďaleké pohorie švajčiarsko-francúzskej hranici.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Alžírsko #lesné požiare