Rumunsko odsudzuje útok na hraniciach, eskaluje tým napätie. Blinken: Budeme brániť každý kúsok NATO

Nedávny ruský útok na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru v blízkosti hraníc s Rumunskom ohrozuje bezpečnosť v Čiernom mori. Uviedol to v pondelok rumunský prezident Klaus Iohannis. TASR o tom informuje na základe jeho vyjadrení na sociálnej sieti a správy agentúry AFP.

25.07.2023 11:31
Rumunsko, Klaus Iohannis Foto:
Rumunský prezident Klaus Iohannis.
debata (136)

„Rázne odsudzujem nedávne ruské útoky na ukrajinskú civilnú infraštruktúru na Dunaji, veľmi blízko Rumunska,“ napísal Iohannis na sociálnej sieti. Vystupňovanie napätia podľa neho predstavuje vážne riziko pre bezpečnosť v Čiernom mori. „Tiež to ovplyvňuje ďalší tranzit ukrajinského obilia a tým aj globálnu potravinovú bezpečnosť,“ dodal.

Video zverejnené na sociálnych sieťach zachytáva výbuch neďaleko Dunaja po pravdepodobnom útoku dronov na ukrajinský prístav Reni. Toto prístavné mesto sa nachádza v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny, kde rieka Dunaj tvorí prírodnú hranicu s Rumunskom. Ukrajinské úrady tiež podľa AFP hlásili ruský útok dronmi na prístavnú infraštruktúru na juhu tejto oblasti.

Plavebné trasy v delte Dunaja, ktorá patrí Ukrajine a Rumunska, sa využívajú na vývoz ukrajinského obilia.

ukrajina, dron, kyjev, šáhid Čítajte aj Útočili len dvesto metrov od hraníc NATO. Rusi zlikvidovali obilné prístavy na Dunaji

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok o výbuchu pri Reni rokoval s rumunskou šéfkou diplomacie Luminițou Odobescuovou. „Budeme brániť každý kúsok územia NATO. Minister (zahraničných vecí USA) to dal dnes jasne najavo v telefonáte s rumunskou ministerkou zahraničných vecí,“ uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie Matthew Miller.

Švédske ponorky postrážia pre NATO Rusov v Baltskom mori
Video
Baltské more sa vstupom Fínska do NATO a očakávaným prijatím Švédska mení na vnútorné jazero Severoatlantickej aliancie. Chystaný vstup Štokholmu je vítanou posilou, hoci má iba tri moderné ponorky triedy Gotland. / Zdroj: SAAB

Rusko 17. júla odmietlo predĺžiť obilnú dohodu, ktorá počas vojny na Ukrajine umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Kyjev odvtedy Moskvu obviňuje, že útokmi cieli na dodávky obilia a s tým súvisiacu infraštruktúru.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Dunaj #Rumunsko #Ukrajina #Klaus Iohannis #vojna na Ukrajine