Na Ukrajine prebieha tvrdá 'očista'. Zelenskyj varuje: Vlastizrada a korupcia sú neodpustiteľné

Volodymyr Zelenskyj vo svojom tradičnom nočnom videoprejave vyhlásil, že nebude tolerovať korupciu ani zradu medzi ukrajinskými činiteľmi, a zároveň pripomenul, že jeho krajina sa snaží získať ďalšie prostriedky na obranu proti ruskému agresorovi. Podľa agentúry Reuters sa tak ukrajinský prezident vyjadril v čase, keď médiá informovali o dvoch takýchto prípadoch - o zadržaní bývalého vojenského náborového úradníka obvineného z nezákonného obohatenia a o zatknutí poslanca obvineného zo spolupráce s Ruskom.

26.07.2023 10:57
Volodymyr Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (132)

„Chcem varovať všetkých členov parlamentu, úradníkov a všetkých ostatných vo verejných funkciách,“ predniesol Zelenskyj. „Keď denne hľadáte zbrane pre krajinu, keď sa všetka pozornosť sústredí na zabezpečenie delostrelectva, rakiet, bezpilotných lietadiel, keď neustále vidíte a cítite morálnu silu, ktorú pre Ukrajinu získali naši bojovníci, naši ľudia, ktorí robia možné aj nemožné pre víťazstvo a zachovanie slobody, akákoľvek vnútorná zrada (…) alebo osobné obohatenie na úkor záujmov Ukrajiny vyvoláva prinajmenšom hnev,“ vyhlásil Zelenskyj.

Ukrajina má mať perspektívu v NATO, vyhlásila Čaputová po rokovaní so Zelenským
Video
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes pricestoval na Slovensko. Ide o jeho prvú návštevu Slovenska od začiatku vojny na Ukrajine. / Zdroj: ta3

„Nikto neodpustí poslancom, sudcom, vojenským komisárom ani iným úradníkom, že sa postavili proti štátu,“ povedal prezident. Poznamenal, že je sklamaný predbežnými výsledkami inšpekcie vojenských náborových komisárov a prisľúbil ich vyšetrovanie a informovanie spoločnosti.

Volodymyr Zelenskyj / Rishi Sunak / Čítajte aj Zelenskyj odvolal veľvyslanca v Británii, ktorý ho kritizoval. Pre nezhody odchádza aj minister kultúry

Zelenskyj minulý mesiac hovoril o plánovanom audite vojenských odvodových úradov v snahe vymýtiť korupciu. Toto opatrenie bolo súčasťou dlhodobej snahy očistiť armádu a úrady, čo má západným priaznivcom Ukrajiny ukázať, že Kyjev to s bojom proti hlboko zakorenenému úplatkárstvu myslí vážne, píše Reuters.

Obmedzenie korupcie je tiež jednou z hlavných podmienok budúceho členstva krajiny v Európskej únii. Poslancom teraz Zelenskyj odkázal, že nebude tolerovať tých, ktorí „kvôli nejakému osobnému prospechu“ odmietajú podporiť zákony potrebné na to, aby si Ukrajina mohla zabezpečiť členstvo v EÚ, alebo na posilnenie postavenia vojakov.

Ukrajinské médiá predtým informovali o zatknutí bývalého šéfa vojenského komisariátu v Odeskej oblasti Jevhena Borysova. Podľa Národnej agentúry pre prevenciu korupcie (NAZK) Borysov čelí obvineniu, že sa nezákonne obohatil o viac ako 188 miliónov hrivien (cez 4,5 milióna eur). Server Ukrajinska pravda uviedol, že jeho rodina si počas ruskej invázie zaobstarala v Španielsku majetok v hodnote niekoľkých miliónov eur. Borysov sa podľa webu Babel obhajuje tým, že si na tieto nákupy zobral pôžičky.

Obilie / Pšenica / Čítajte aj Zelenskyj trvá na svojom: Obilie budeme z Ukrajiny vyvážať aj bez súhlasu Ruska

Pre podozrenie zo spolupráce s Ruskom zatkli aj poslanca Oleksandra Ponomarjova. Teraz vo väzbe čaká na súdny proces, v ktorom je obvinený z vlastizrady, uviedla dnes ukrajinská prokuratúra. V Ponomarjovovom telefóne bola okrem iného nájdená korešpondencia s ruskou tajnou službou FSB, napísala agentúra Unian.

Barbarský ruský útok na Odesu
Video
Ukrajinská Odesa po ruských útokoch, ktoré zasiahli aj pravoslávnu katedrálu v meste. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Ukrajinské bezpečnostné zložky už v pondelok uviedli, že odhalili spoluprácu s Ruskom u jedného z poslancov, zvoleného za dnes už zakázanú proruskú stranu na Ukrajine. Dnes prokuratúra potvrdila skoršie špekulácie médií, že ide o Ponomarjova. Ten sa podľa Unianu vyskytoval na okupovanom území juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, kde začal „dobrovoľne spolupracovať s Ruskom“. Okrem iného si preregistroval svoje firmy v oblasti tak, aby to vyhovovalo ruským zákonom, a previedol si peniaze na účty u ruských bánk. Ruskej armáde dodával vybavenie a palivo.

Ponomarjovovi hrozí až 15-ročný trest väzenia. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa začne súdne vypočutie.

132 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Kyjev #Ukrajina #vlastizrada #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj