Sudkyňa stopla Hunterovi Bidenovi dohodu o vine a treste pri daňovom úniku

Hunter Biden, syn amerického prezidenta Joea Bidena, v stredu neuspel na súde s ponukou dohody o vine a treste ohľadne menších daňových únikov, keďže federálna sudkyňa nesúhlasila so súvisiacou dohodou týkajúcou sa obvinení z nelegálnej držby zbrane. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.

26.07.2023 19:48
Hunter Biden Foto: ,
Syn prezidenta Joea Bidena Hunter Biden prichádza na súd v stredu 26. júla 2023 do Wilmingtonu v štáte Delaware.
debata (13)

Hunter Biden je obvinený z nezaplatenia približne 100 000 dolárov na daniach v priebehu rokov 2017 a 2018. S proku­rátorom dospeli k dohode o vine a treste, podľa ktorej mal dostať dvojročnú podmienku.

Nedávno však úrady proti Hunterovi Bidenovi vzniesli obvinenie z držania zbrane v čase, keď v roku 2018 užíval drogy. Za držbu zbrane v takomto prípade je horná sadzba desať rokov väzenia.

Hunter Biden Čítajte viac Bidenov syn sa priznal k neplateniu daní a nelegálnej držbe zbrane

V roku 2021 sa Biden v knihe priznal, že v tom čas bral kokaín. V oficiálnom vyhlásení pre úrady však poprel, že by bol „nelegálnym užívateľom alebo závislým od marihuany či antidepresív, stimulantov, narkotík alebo inej (úradne) kontrolovanej návykovej látky“. Nepravdivá výpoveď v tomto vyhlásení by ho podľa BBC mohla dostať do väzenia.

Sudkyňa Maryellen Noreiková, ktorú vymenoval bývalý prezident Donald Trump, bola nespokojná aj s pasážou v dohode o vine a treste, ktorá mala vyňať Huntera Bidena spod prípadného budúceho stíhania z daňových únikov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #daňové podvody #Hunter Biden #nelegálna držba zbraní #prezident Joe Biden