Putin: Rusko zvažuje návrhy Afriky na ukončenie vojny na Ukrajine

Rusko "dôkladne" zvažuje návrhy niektorých afrických lídrov na ukončenie konfliktu na Ukrajine, vyhlásil v piatok ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a denníka The Guardian.

28.07.2023 12:09
putin Foto: ,
Vladimir Putin máva počas druhého a záverečného dňa rusko-afrického summitu v Petrohrade 28. júla 2023.
debata (150)

„Vážime si vašu iniciatívu a dôkladne ich skúmame,“ povedal Putin počas druhého dňa rusko-afrického summitu v ruskom Petrohrade. „Rusko a africké štáty spoločne vystupujú za vybudovanie novej a spravodlivejšej architektúry svetového poriadku, spoločne obhajujú medzinárodné právo, Chartu Spojených národov a kľúčovú úlohu tejto svetovej organizácie,“ dodal ruský vodca.

Šojgu navštívil Kima
Video
Delegácie Číny a Ruska, vrátane ministra obrany Sergeja Šojgua a člena vedenia vládnucej čínskej komunistickej strany Li Chung-čungn, na prehliadke zbraní v Severnej Kórei. / Zdroj: Profimedia

Delegácia afrických lídrov vedená juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom v júni predstavila svoju mierovú iniciatívu Putinovi aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Súčasťou delegácie bol Senegal, Egypt, Zambia, Uganda, Konžská republika a Komory. Ich návrhy zahŕňali dosiahnutie mieru prostredníctvom diplomacie či rešpektovanie suverenity a zaistenie bezpečnostných záruk pre všetky krajiny.

Putin, Ukrajina Čítajte aj Ani víťazstvo, ani porážka. Rusi netušia, čo chcú, vyplýva z ich tajných rozhovorov s Američanmi

Putin iniciatívu spočiatku privítal a reagoval na ňu zoznamom ruských sťažností na Ukrajinu a Západ. Zelenskyj však odmietol myšlienku na prímerie, keďže Rusko stále okupovalo asi pätinu územia Ukrajiny a Rusi by vďaka nemu získali čas na preskupenie vojsk, píše agentúry Reuters.

Počas druhého dňa Rusko-afrického summitu Putin tiež uviedol, že Moskva je pripravená dodať bezplatne Afrike zbrane, aby sa tak zlepšila bezpečnosť kontinentu. Vyjadril tiež pripravenosť bližšie spolupracovať s africkými orgánmi činnými v trestnom konaní a spravodajskými službami.

putin Čítajte aj Putin si obilím a odpúšťaním dlhov kupuje lojalitu Afričanov

Putin ešte vo štvrtok ponúkol šiestim africkým krajinám dodávky obilia zadarmo. Takisto uviedol, že Rusko zvýši dodávky potravín do Afriky a vyjadril záujem o vývoj vojenskej spolupráce s africkými krajinami.

V Petrohrade sa v súvislosti so summitom objavil aj zakladateľ skupiny Jevgenij Prigožin. V médiách sa šírila fotografia, na ktorej si v petrohradskom hoteli potriasa rukou s predstaviteľom Stredoafrickej republiky Freddym Mapoukaou, ktorý podľa médií zastáva funkciu šéfa protokolu prezidentskej kancelárie. Podľa správy BBC ide o prvý potvrdený doklad toho, že sa Prigožin po nepodarenej vzbure vagnerovcov z júna nachádza v Rusku. Jednotky skupiny sa pritom v minulých týždňoch presúvali do Bieloruska.

Bielorusko vagnerovci výcvik jednotky, Rusko, vojaci Čítajte aj Vojsko Bielorusov a vagnerovcov pri poľských hraniciach. Varšava presúva odstrašujúcu armádu
150 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Afrika #Petrohrad #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin