Štyri na meter štvorcový. Rusi doslova zamorili Ukrajinu mínami

Teritória, na ktorých ukrajinská armáda od júna podniká protiofenzívne akcie, Rusi zamínovali tak husto, že na každom štvorcovom metri sú dve až štyri míny. Uviedol to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

28.07.2023 19:55
mína Foto: ,
22-ročný Anton Gladun leží v nemocnici v ukrajinskom meste Čerkasy. Vojenský zdravotník nasadený v prvej línii na východnej Ukrajine prišiel o obe nohy a ľavú ruku pri výbuchu míny v marci 2022.
debata (92)

„Preto postupujeme pomaly, musíme chrániť náš personál. Zároveň musíme chrániť našu vojenskú techniku," povedal minister vnútra. „Rozumieme, s čím máme do činenia," dodal. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Mína rozmetala ruské nákladné auto
Video

O tom, že Rusi vo veľkom na Ukrajine používajú míny svedčí aj nález v areáli Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny, ktorú okupujú ruské sily. Experti z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) tam objavili protipechotné míny počas svojej nedeľňajšej inšpekcie.

Míny objavili experti v pásme vymedzenom vonkajšími a vnútornými bariérami umiestnenými po obvode elektrárne. MAAE vo svojom vyhlásení uviedla, že sa nachádzali v oblasti, ktorá je pre zamestnancov elektrárne neprístupná.

„Prítomnosť takýchto výbušnín v areáli (elektrárne) je však v rozpore s bezpečnostnými štandardmi MAAE a pokynmi pre jadrovú bezpečnosť, pričom vytvára ďalší psychologický tlak na zamestnancov elektrárne,“ uviedol šéf MAAE Rafael Grossi. Dodal však, že takéto míny objavili inšpektori MAAE už aj počas predošlých kontrol.

fabrika, Way Industries, Krupina, odmínovače, Božena Čítajte viac Nahliadli sme do fabriky, kde vzniká „darček pre Putina“

Podľa oficiálnych zdrojov na Ukrajine je dnes mínami pokrytá plocha veľká ako polovica Nemecka (180 000 kilometrov štvorcových). Niektoré zdroje uvádzajú, že zamínovaných je až 300 000 štvorcových kilometrov územia.

Náš juh! Zelenskyj zverejnil video dobytia obce Staromajorske
Video

V polovici júla americký denník The Washington Post uviedol, že ukrajinské sily museli zmeniť svoju útočnú stratégiu v Záporožskej oblasti práve pre husté mínové polia, ktoré pre nich nachystali ruskí okupanti. Kvôli terénu či špecifikám západnej techniky navyše musia ukrajinskí vojaci čistiť mínové polia ručne, čo výrazne spomaľuje ich postup.

Míny ich prinútili zmeniť taktiku

Ruské jednotky pokryli oblasti päť až 16 kilometrov pred svojimi pozíciami protitankovými aj protipechotnými mínami a nástražnými drôtmi, čo úspešne brzdí postup ukrajinských síl, uvádzajú vojaci.

Kyjevské sily v dôsledku toho podľa armády zmenili stratégiu. Namiesto toho, aby sa ťažkou technikou, ktorú Kyjevu dodal Západ, pokúšali preraziť nepriateľské línie, jednotky postupujú pomaly a peši.

Odmínovací systém: čo Rusi po seba nechali, Božena odstráni
Video

„Iba s obrneným tankom už toho veľa nezmôžete, pretože tie mínové polia sú príliš hlboké a skôr alebo neskôr sa (tank) zastaví a potom ho zničí sústredená paľba,“ povedal nedávno v rozhovore s WP náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. „Potrebujeme špeciálne vybavenie, špeciálne zariadenie na odmínovanie územia na diaľku,“ dodal.

Ručne a plaziť sa

Husto rozosiate míny predstavujú problém hlavne na južnom úseku frontovej línie v Záporožskej oblasti, kde ruská armáda očakávala najväčší nápor ukrajinských síl. Terén je v týchto miestach otvorený a Rusi obsadili vyvýšené miesta. Odmínovacia technika je navyše podľa veliteľa jednej z jednotiek ukrajinskej 47. mechanizovanej brigády hlučná a ľahko viditeľná, a preto ju môžu ruskí vojaci jednoducho zacieliť.

Ukrajinskí vojaci čistia mínové polia ručne. Chodiť s detektorom kovu je ale podľa nich nereálne, takže sa plazí a pri hľadaní mín sa spoliehajú na svoj zrak. Ruskí vojaci následne úsilie týchto jednotiek v podstate anulujú, pretože môžu zhadzovať ďalšie míny z bezpilotných lietadiel, a to aj na území, ktoré už Ukrajinci vyčistili.

Ukrajina, zranení vojaci, nemocnica, Rusko, vojna Čítajte viac Vidia dôsledky brutality aj pomstychtivosť nepriateľa. Ukrajinskí chirurgovia statočne bojujú na vlastnom fronte

„Veľa nás to spomaľuje, pretože táto práca chce pokoj a čas,“ hovorí podplukovník Mykola Moroz, veliteľ ženijného práporu 128. samostatnej horskej útočnej brigády. „Za týchto podmienok nemôžeme pracovať,“ dodáva.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #míny #odmínovanie #vojna na Ukrajine