Puč v Nigeri: Dav zaútočil na francúzsku ambasádu a mával ruskými vlajkami. ECOWAS dal junte ultimátum

Tisíce stúpencov junty, ktorá tento týždeň vykonala v Nigeri prevrat, pochodovali ulicami hlavného mesta Niamey s ruskými vlajkami a skandovali protifrancúzske heslá a meno ruského prezidenta Vladimira Putina. Dav podľa agentúry AP následne zapálil dvere francúzskej ambasády, kým ho bezpečnostné zložky rozohnali slzotvorným plynom. Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že "nebude tolerovať žiadny útok proti Francúzsku a jeho záujmom" v Nigeri a "okamžite a nekompromisne" naň odpovie.

30.07.2023 16:20
Niger, puč, prevrat, junta Foto: ,
Po tom, čo vzbúrení vojaci zvrhli demokraticky zvoleného prezidenta Nigeru, narastá neistota ohľadom budúcnosti krajiny. Na transparente je napísané: "Dole s Francúzskom, nech žije Putin."
debata (96)

Demonštranti pochodovali k vstupnej bráne ambasády a zapálili dvere, povedal AP svedok. Incident je tiež na videu, ktoré koluje na sociálnych sieťach.

Francúzsky prezident Macron útok ostro odsúdil a uviedol, že bude reagovať. „Každý, kto zaútočí na francúzskych občanov, armádu, diplomatov alebo francúzske základne, sa dočká okamžitej a nekompromisnej odvety Francúzska. Prezident republiky nebude tolerovať žiadny útok proti Francúzsku a jeho záujmom,“ oznámil Elysejský palác.

Ruská žoldnierska Vagnerova skupina už pôsobí v susednom Mali a Putin by rád ruský vplyv v Afrike rozšíril. Zatiaľ však nie je jasné, či sa nigérijská junta prikloní k Moskve, alebo sa bude držať západných partnerov, píše AP.

Niger, Tiani Čítajte viac Šéf prezidentskej ochranky v Nigeri sa vyhlásil za nového vodcu krajiny

Vzbúrenci uviedli, že prezidenta Mohameda Bazouma, ktorý bol zvolený pred dvoma rokmi v prvom pokojnom a demokratickom odovzdaní moci v Nigeri od získania nezávislosti od Francúzska, zvrhli preto, že nebol schopný zabrániť rastúcemu džihádistickému násiliu. Niektorí analytici a obyvatelia však tvrdia, že je to len zámienka a v skutočnosti ide iba o mocenský súboj. Bezpečnostná situácia v Nigeri je síce nepriaznivá, ale nie je taká zlá ako v susednom štáte Burkina Faso alebo Mali, ktoré rovnako bojujú proti radikálom napojeným na teroristické skupiny Al-Káida a tzv. Islamský štát. Zároveň bol Niger doteraz považovaný za posledného spoľahlivého partnera Západu v boji proti džihádistom v oblasti Sahelu, píše AP s tým, že Západ v oblasti s Ruskom súperí o vplyv v boji proti extrémistom.

Niger / Amadou Abdramane / Čítajte viac Nigerská armáda oznámila, že zvrhla prezidenta Bazouma a uzatvorila hranice

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) v reakcii na puč prerušilo vzťahy s Nigerom a schválilo použitie sily, ak nebude zvrhnutý prezident Mohamed Bazoum do týždňa vrátený do funkcie, píše agentúra AP. Agentúra AFP rozhodnutie označuje za týždňové ultimátum pre vojenskú juntu. Zoskupenie o tom rozhodlo na mimoriadne zvolanom summite v nigérijskej A­buji.

ECOWAS vyzýva Niger na okamžité obnovenie ústavného poriadku a prerušuje všetky obchodné transakcie medzi členskými štátmi a Nigerom. Na vodcu vojenského prevratu uvalilo sankcie a cestovné obmedzenia.

Francúzsko má v Nigeri 1 500 vojakov, ktorí vedú spoločné operácie s Nigerčanmi. Spojené štáty a ďalšie európske krajiny tiež pomáhajú s výcvikom tamojších síl. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v sobotu oznámil, že Európska únia v dôsledku prevratu pozastavila finančnú podporu a bezpečnostnú spoluprácu s Nigerom. Rozvojovú a ďalšiu finančnú pomoc Nigeru v sobotu pozastavil tiež Paríž. Medzitým aj Africká únia (AU) vyzvala na to, aby bol v Nigeri do 15 dní obnovený ústavný poriadok a aby sa vojaci okamžite vrátili do kasární.

V Nigeri po vojenskom puči v piatok prevzal moc výbor vedený generálom Abdourahamanom Tianim, ktorý zvrhol demokraticky zvoleného prezidenta Bazouma, ktorý Nigeru vládol od apríla 2021. Históriu krajiny sprevádzajú od získania nezávislosti od Francúzska v roku 1960 štátne prevraty a početné pokusy o puč.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Niger #Emmanuel Macron