„Zavraždený“ novinár zahádzal ruskú ambasádu v Talline vajcami. A je čas na večeru vo väzení, napísal

Polícia v Estónsku zadržala muža, ktorý hádzal vajcia na budovu ruského veľvyslanectva v Tallinne. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) o tom informoval spravodajský web Delfi. Neskôr sa vyjasnilo, že zadržaným je ruský novinár žijúci v emigrácii Arkadij Babčenko, ktorý to v nedeľu potvrdil na sociálnej sieti Facebook.

31.07.2023 12:56
Arkadij Babčenko Foto:
Ruský novinár žijúci v emigrácii Arkadij Babčenko po zatknutí v estónskom Talline.
debata (7)

Svoje zatknutie Babčenko na facebooku okomentoval, že je „čas na večeru vo väzení“.

Arkadij Babčenko pracoval počas konfliktov v Čečensku ako vojnový korešpondent denníka Moskovskij komsomolec a spolupracoval tiež s denníkom Novaja gazeta a ďalšími. Písal aj o udalostiach, ktoré sa na Ukrajine odohrávali v roku 2014.

Babčenko je známy ako kritik ruského prezidenra Vladimira Putina a ruskej politiky voči Ukrajine vo všeobecnosti. Podľa vlastných slov v roku 2017 z Ruska emigroval pre obavy o svoju bezpečnosť. Po emigrácii žil na Ukrajine. V roku 2018 Bezpečnostná služba Ukrajiny zinscenovala Babčenkovu vraždu – údajne s cieľom identifikovať objednávateľov skutočného pokusu o jeho likvidáciu, ktorý bol tajnou službou odhalený.

Arkadij Babčenko Čítajte viac Babčenko o svojej zinscenovanej vražde: Mohol som povedať nie, ale súhlasil som

Po tom, ako v prezidentských voľbách na Ukrajine zvíťazil Volodymyr Zelenskyj, Babčenko z Ukrajiny odišiel. V roku 2020 bol Babčenko v Rusku zaradený na zoznam teroristov a extrémistov. V januári 2023 ho ruské ministerstvo vnútra pridalo na zoznam hľadaných osôb.

Od apríla figuruje aj v registri tzv. zahraničných agentov, ktorý v Rusku zostavuje a pravidelne aktualizuje ministerstvo spravodlivosti. Tento rezort tvrdí, že Babčenko „zhromažďoval finančné prostriedky na podporu ukrajinských ozbrojených síl a šíril nepresné informácie o rozhodnutiach ruských úradov a orgánov a o ich politike“.

Babčenko teraz žije v Estónsku, pravidelne poskytuje rozhovory a na sociálnych sieťach zverejňuje videá, v ktorých sa vyjadruje proti vojne na Ukrajine.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Estónsko #vojna na Ukrajine #Arkadij Babčenko