Francúzsko začalo evakuovať občanov z Nigeru, USA sa k evakuácii nepridávajú

Po vojenskom prevrate v Nigeri začalo Francúzsko evakuovať svojich občanov z tejto západoafrickej krajiny. Prvý evakuačný let s 262 ľuďmi na palube vyštartoval z Niamey, oznámila v utorok večer francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová. TASR o tom informuje podľa agentúr DPA a AFP.

01.08.2023 23:22
Niger Francúzsko občania evakuácia Foto: ,
Francúzski občania čakajú na leteckú evakuáciu po minulotýždňovom prevrate na letisku v nigerskej metropole Niamey v utorok 1. augusta 2023. Niger sa stal po susedných krajinách Mali a Burkina Faso treťou krajinou Sahelu, ktorou otriasol vojenský prevrat. Zvrhnutie zvolených prezidentov v týchto bývalých francúzskych kolóniách sprevádzali protifrancúzske a proruské demonštrácie.
debata (22)

Paríž vyslal do nigerskej metropoly tri lietadlá po občanov Francúzska a ďalších európskych krajín, ktorí si želajú opustiť Niger. Prvé lietadlo by malo pristáť v Paríži počas tejto noci, doplnila Colonnová.

Svojich 1500 vojakov umiestnených v Nigeri Paríž stiahnuť neplánuje, uviedol podľa AFP nemenovaný predstaviteľ generálneho štábu.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo v utorok nemeckých občanov, aby prijali ponuku Francúzska na evakuáciu. Ich počet odhadlo na menej než 100.

Niger, puč, prevrat, junta Čítajte viac Puč v Nigeri: Dav zaútočil na francúzsku ambasádu a mával ruskými vlajkami. ECOWAS dal junte ultimátum

Odvoz svojich zhruba 100 občanov osobitným letom pripravuje aj Taliansko, uviedol minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Na evakuácii približne 70 občanov pracuje aj španielska diplomacia, informovala verejnoprávna televízia RTVE.

Biely dom medzitým oznámil, že Spojené štáty sa k evakuáciám občanov z Nigeru zatiaľ nepridajú. „Nemáme informácie o priamych hrozbách pre občanov USA alebo naše zariadenia,“ uviedol hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

V Nigeri sa nachádza približne 1000 amerických vojakov, ktorí pomáhali vláde zvrhnutého prezidenta Mohameda Bazouma bojovať proti islamistickým vzbúrencom.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Niger