České vampíry sa zahryzli do Rusov. Je to beštiálna zbraň, chvália si Ukrajinci

Náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj zverejnil video zachytávajúce raketomet RM-70 Vampire českej výroby "v dynamickej práci" v službách ukrajinskej 110. samostatnej mechanizovanej brigády v boji proti ruským jednotkám, okupujúcim ukrajinské územie.

02.08.2023 16:08
raketomet RM-70 Foto:
Český raketomet raketomet RM-70.
debata (103)
Ukrajinci si pochvaľujú český raketomet Vampire
Video
Zdroj: Generál Zalužnyj / Facebook

Na generálov príspevok na facebooku upozornil dnes na svojom webe portál Ukrajinska pravda. Citoval tiež chválu ukrajinských vojakov na túto zbraň.

„Prídeme, nachystáme, zameriame. Tri-štyri minúty a už sme pripravení, čakáme na povel pal!“ opísal fungovanie RM-70 Vampire jeho veliteľ Pavlo. „Je to naozaj beštiálny stroj. Keď sa odpáli celá salva, vyvolá to dojem, ktorý sa jednoducho nedá prerozprávať,“ dodal ďalší člen posádky Ivan.

České raketomety RM-70 Vampire v bojoch na Ukrajine
Video

Denník pripomenul, že raketomety RM-70 zaviedla československá armáda už v roku 1971, ale stále je to účinná zbraň. Podobne ako ruská verzia raketometu BM-21, má odpaľovacie zariadenie na 40 rakiet kalibru 122 milimetrov, ale na rozdiel od ruskej verzie si vezie na obrnenom podvozku Tatra ďalších 40 rakiet v nabíjacom zariadení, čo skracuje dobu potrebnú na vypálenie ďalšej salvy len na niekoľko minút.

Český zbraňový systém Viktor na Ukrajine
Video
Zdroj: Ukrajinské ozbrojené sily

Česká armáda raketomety zo svojej výzbroje pred časom vyradila. Vyradené RM-70 zo zásob vlani podľa dostupných informácií poskytla Ukrajine, ktorá sa dohodla so zbrojovkou Excalibur Army na dodávkach modernizovanej verzie RM-70 Vampire. Zbierka Darček pre Putina okrem tanku Tomáš (modernizovaný T-72) kúpila aj raketomet RM-70 Přemysl.

húfnica Zuzana Čítajte aj Ukrajina si v Dubnici prevzala prvé dve z balíka 16 húfnic Zuzana
103 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zbrane #Kyjev #vojna na Ukrajine #Valerij Zalužnyj #raketomet