Vojenská junta v Nigeri požiadala o pomoc ruských vagnerovcov

Vojenská junta v západoafrickom štáte Niger údajne požiadala o pomoc žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny. Urobila tak v čase hroziacej vojenskej intervencie západoafrického regionálneho bloku ECOWAS, informovala v sobotu agentúra AP.

05.08.2023 07:05 , aktualizované: 20:31
Niger / Amadou Abdramane / Foto:
Armádny veliteľ Amadou Abdramane (uprostred) oznamuje správu o zvrhnutí prezidenta Mohameda Bazouma i tamojšej vlády
debata (50)

Nigerská vojenská junta v sobotu vymenovala nového veliteľa ozbrojených síl. Stal sa ním generál Moussa Salaou Barmou, informovala agentúra DPA. Generál Barmou doteraz pôsobil ako veliteľ nigerských špeciálnych jednotiek. Hovorca junty vo vyhlásení v štátnej televízii dodal, že aj na ďalšie vedúce miesta v nigerskej armáde boli dosadení stúpenci vodcov puču.

K vojenskému prevratu v Nigeri došlo 26. júla, keď prezidentská stráž zajala demokraticky zvoleného prezidenta Mohameda Bazouma, ktorý je odvtedy zadržiavaný v prezidentskom sídle v hlavnom meste Niamey.

Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) dalo 30. júla nigerskej junte týždeň na to, aby prepustila prezidenta Bazouma a vrátila mu moc; inak môže čeliť vojenskej intervencii armád tohto bloku.

Šéfovia rezortov obrany krajín ECOWAS v piatok sfinalizovali plán možnej intervencie v Nigeri a vyzvali členov bloku, aby urobili potrebné prípravy. Stalo sa tak po tom, ako zlyhali pokusy o diplomatické kontakty s predstaviteľmi nigerskej junty.

Jeden z vodcov nigerskej junty generál Salifou Mody sa so žiadosťou o pomoc obrátil na predstaviteľa vagnerovcov počas návštevy v susednom štáte Mali, uviedol pre agentúru AP Wassim Nasr, analytik zo think tanku Soufan Center so sídlom v New Yorku. Podľa jeho slov to potvrdili tri malijské zdroje aj francúzsky diplomat.

Niger, protest Čítajte viac Zvrhnutý prezident Nigeru vyzýva USA, aby obnovili ústavný poriadok v jeho krajine

Nigerská junta potrebuje vagnerovcov, pretože oni sa môžu stať „garantom toho, že zostane pri moci,“ uviedol Wassim Nasr. Vagnerova skupina podľa neho žiadosť nigerskej junty zvažuje.

Niger bol podľa AP posledným spoľahlivým spojencom Západu v boji proti terorizmu v západoafrickom regióne. Vojenské junty v okolitých štátoch sa odvracajú od Francúzska, ako bývalej koloniálnej mocnosti a prikláňajú sa k Rusku, ktorého záujmy vo viacerých afrických krajinách presadzujú práve vagnerovci. Žoldnieri z tejto skupiny pôsobia aj na území Mali a podľa správ aktivistov sa tam dopúšťajú vážnych zločinov.

Podľa francúzskeho rezortu diplomacie nie je Rusko priamo zapojené do prevratu v Nigeri. Moskva však podľa neho oportunisticky využíva všetky možnosti, ako vyvolávať chaos a destabilizáciu, kdekoľvek sa mu naskytnú.

USA pozastavujú časť pomoci pre Niger

Spojené štáty americké pozastavujú niektoré programy pomoci nigerskej vláde, americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uviedol v piatok, viac ako týždeň po zvrhnutí prezidenta Mohameda Bazouma, uviedla agentúra AFP. „Vláda USA pozastavuje určité programy zahraničnej pomoci v prospech nigerskej vlády,“ vyhlásil šéf diplomacie USA. Dodal však, že „život zachraňujúca humanitárna a potravinová pomoc bude pokračovať“.

Bazouma vo štvrtok varoval, že ak puč uspeje, bude to mať devastačné následky pre Niger, africký región i celý svet. V prvom rozsiahlom vyhlásení od zadržania, zverejnenom v denníku The Washington Post, vyzval USA a medzinárodnú komunitu, aby pomohli v Nigeri nastoliť ústavný poriadok.

Niger zohráva kľúčovú úlohu v stratégii Západu pre boj s džihádistami, ktorí útokmi sužujú africký regióne Sahel od roku 2012. Francúzsko má preto v Nigeri približne 1500 vojakov a Spojené štáty asi 1000.

Niger, protest Čítajte viac Zvrhnutý prezident Nigeru vyzýva USA, aby obnovili ústavný poriadok v jeho krajine
50 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Niger #Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) #vagnerovci