Prírodná katastrofa v Slovinsku: Ničivé povodne zasiahli dve tretiny krajiny, hlásia obete

Slovinsko v piatok postihli prudké dažde a povodne, pričom o život prišli najmenej štyria ľudia. Výčiny počasia zničili cesty, mosty a domy. Tisíce ľudí museli opustiť svoje domovy a mnohých museli zachraňovať vrtuľníky a hasiči v člnoch. Problémy má aj Rakúsko.

05.08.2023 09:22 , aktualizované: 17:31
Slovinsko, Počasie, Záplavy Foto: ,
Zaplavené ulice v meste Ravne na Koroškem na severe Slovinska neďaleko hraníc s Rakúskom 4. augusta 2023.
debata (8)

Polícia pre slovinskú tlačovú agentúru STA uviedla, že od začiatku nepriaznivého počasia, čiže od štvrtka večera, zomrela jedna žena v meste Kamnik a dvaja občania Holandska v horskej oblasti neďaleko mesta Kranj. „Úmrtie v meste Kamnik pravdepodobne spôsobila povodeň a úmrtia v horách spôsobil úder blesku," konštatovala polícia. „Okolnosti týchto úmrtí sa stále zisťujú," dodala.

Agentúra APA s odvolaním sa na miestnu políciu informovala o ďalšej obeti. Na brehu rozvodnenej rieky Sávy v Ľubľane bolo v sobotu nájdené telo mŕtveho muža. Holandské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že je v Slovinsku nezvestných najmenej päť občanov Holandska.

Fotografie v miestnych médiách ukázali potopené autá, potrhané cesty a zaplavené celé dediny. Slovinská prezidentka Nataša Pircová Musarová vyjadrila sústrasť rodinám obetí a vyzvala občanov, aby „zostávali v kontakte a podporovali sa a pomáhali si navzájom v tomto náročnom čase, a starali sa o starších ľudí a ďalších zraniteľných jednotlivcov, ktorí potrebujú našu pomoc a podporu".

Slovinské úrady v piatok uzavreli úsek hlavnej diaľnice a snažili sa tranzitnú dopravu presmerovať do susedného Talianska a Rakúska. Približne 16-tisíc domácností zostalo bez elektriny, uviedla agentúra STA. Zlé počasie narušilo aj železničnú dopravu.

Povodne postihli dve tretiny krajiny

Dve tretiny územia Slovinska postihli prívalové povodne a krajina čelí najhoršej prírodnej katastrofe vo svojich dejinách. Škody pravdepodobne presiahnu 500 miliónov eur, uviedol v sobotu po rokovaní Národnej bezpečnostnej rady a pred rokovaním vlády slovinský premiér Robert Golob, citovaný agentúrou STA.

Okrem stoviek poškodených či zničených domov bola vážne zasiahnutá aj cestná a energetická infraštruktúra, takže návrat k bežnému životu si bude vyžadovať veľké úsilie, povedal Golob.

Mesto Črna na Koroškem, ležiace v úzkom údolí v regióne Koroška, je po zničení niekoľkých mostov a ciest stále odrezané od okolitého sveta. Jeho obyvatelia majú nedostatok pitnej vody a potrebné vybavenie sa tam musí prepravovať letecky. Mesto bolo v sobotu dopoludnia bez elektriny, vody a telekomunikačných služieb, informovala miestna civilná ochrana.

Zničený most v zaplavenej oblasti slovinskej... Foto: TASR/AP, Miro Majcen
Slovinsko, počasie, záplavy, povodne, most Zničený most v zaplavenej oblasti slovinskej dediny Stahovica neďaleko mesta Kamnik 4. augusta 2023.

Premiér avizoval, že obchody s potravinami a tovarom technického charakteru budú výnimočne otvorené aj v nedeľu a predĺžia svoje otváracie hodiny.

Vyhlásenie núdzového stavu nie je podľa Goloba nateraz potrebné, keďže Slovinsko má podľa neho jeden z najlepších systémov pomoci pri katastrofách a civilnej ochrany v Európe.

Vláda bude v sobotu rokovať o zmene zákona o obnove po živelných pohromách, ktorý má umožniť starostom prijímať mimoriadne opatrenia mimo systému verejného obstarávania. Golob očakáva, že táto legislatívna zmena umožní obyvateľom rýchlejšie sa vrátiť do normálu. Očakáva, že parlament schváli návrh zákona v utorok alebo stredu.

Uzavreli viacero hlavných ciest

V dôsledku záplav sú najmä na severe a severovýchode Slovinska uzavreté mnohé hlavné cesty, vrátane diaľnice A1. Tá je neprejazdná v smere na východ medzi mestami Žalec a Vransko, smerom na západ je uzavretý úsek medzi mestami Blagovica a Šempeter.

Turistom, ktorí cestujú cez Slovinsko do Chorvátska a ďalej na juh, sa odporúča použiť buď diaľnicu A2, ktorá na územie Slovinska vstupuje z Rakúska cez Karavanský tunel, alebo diaľnicu A4 cez Maribor.

V regiónoch Gorenjska a Koroška sa zrútilo viacero mostov a došlo aj k zosuvom pôdy, pričom situácia sa mení z minúty na minútu. Menšie mosty nevydržali nápor vody aj na iných miestach Slovinska.

Uzavretá je aj železničná trať medzi mestami Celje a Zidani Most, ktoré leží neďaleko hraníc s Chorvátskom.

V pohraničnej oblasti s rakúskou spolkovou krajinou Korutánsko je situácia mimoriadne kritická. V Ljubne boli zničené štyri domy a niekoľko tisíc ľudí muselo byť evakuovaných. Mestečko Škofja Loka je takmer celé pod vodou. Záchranné operácie komplikujú zosuvy bahna a výpadky dodávok elektriny, píše rakúsky denník Kleine Zeitung.

V obci Komenda je vyhlásená mimoriadna situácia. Obyvateľov úrady vyzvali, aby neopúšťali svoje domovy a čakali na pomoc. Pod vodou je aj historické mesto Šoštanj.

mReportér: Stromy na cestách po búrke na východnom Slovensku
Video

Na severovýchode Slovinska sú najviac postihnuté mestá Solčava a Luče ležiace na hornom toku rieky Savinja. Zaplavené je aj mesto Medvode ležiace severne od Ľubľany.

Dôsledky záplav komplikujú dopravu aj v Rakúsku

V Rakúsku pokračujú s odstraňovaním následkov výdatných dažďov z uplynulých dní. Nehody a dôsledky záplav spôsobených intenzívnym dažďom tam však komplikujú od sobotňajšieho rána dopravu. Informovala o tom agentúra APA.

Podľa rakúskeho automobilového klubu ÖAMTC sa už v skorých ranných hodinách tvorili na tranzitných trasách rozsiahle kolóny. Najhoršia situácia bola v Salzburgu na Taurskej diaľnici (A10) a na obchvate Viedne (S1). Okolo siedmej hodiny ráno uzavreli na slovinskej strane pre nehodu Karavanský tunel (A11/A2).

Nehody sa stali krátko po 6.00 h na Taurskej diaľnici v tuneloch pri Gollingu a pri Pfarrwerfene smerom na juh. Oba tunely museli byť uzavreté, čo spôsobilo vytvorenie viac ako desaťkilometrovej kolóny.

Víkend pod psa. Dažde aj búrky nech vás neprekvapia
Video
Zdroj: TV Pravda

V Korutánsku sa vytvorila asi 14-kilometrová zápcha pred Karavanským tunelom na diaľnici A11. Na slovinskej strane bola podľa informácií ÖAMTC po nehode okolo 7.00 h uzavretá aj diaľnica.

ÖAMTC vyzval vodičov, aby z diaľnic neschádzali, keďže mnohé cesty nižšej triedy sú stále uzavreté z dôvodu záplav alebo zosuvov pôdy. V korutánskych okresoch Völkermarkt a Wolfsberg sú naďalej neprejazdné menšie hraničné priechody do Slovinska.

V samotnom Slovinsku je stále uzavretá diaľnica A1 medzi Ľubľanou a Celje. Pre záplavy je neprejazdných množstvo vedľajších ciest, vrátane obchádzky uzavretých úsekov A1 (R2–447). Tá je pre záplavy uzavretá na viacerých úsekoch medzi Grajskou Vasou a Žalcom.

V Rakúsku medzitým pokračovali s odstraňovaním následkov výdatných dažďov z uplynulých dní. Podľa rozhlasovej stanice ORF bolo nasadených viac ako 2500 hasičov a desiatky asistenčných vojakov. Evakuované museli byť kempingy pri jazerách Gösselsdorfer See a Turnersee, ktoré ohrozovali záplavy.

V obci St. Paul v Korutánsku bolo v piatok večer evakuovaných 70 domácností. Na predmestí korutánskej metropoly Klagenfurt hasiči odčerpali vodu z retenčnej nádrže, pretože hrozilo jej preliatie. V korutánskej obci Lavamünd sa začali zosúvať premočené svahy a ohrozovať domy. V Leibnitzi v Štajersku evakuovali domov dôchodcov.

APTOPIX China Weather Čítajte aj Peking zasiahli najvýdatnejšie dažde za posledných 140 rokov. Zomrelo najmenej 20 ľudí
8 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Rakúsko #búrky #Slovinsko #záplavy #prívalové dažde