V Slovinsku sa po silných dažďoch pretrhla hrádza, evakuovali stovky ľudí

V dôsledku prívalových dažďov sa v sobotu večer pri obci Dolnja Bistrica ležiacej na východe Slovinska pretrhla hrádza na rieke Mur. Voda ohrozuje desať okolitých obci, informovala slovinská agentúra STA.

06.08.2023 09:50 , aktualizované: 16:31
Slovinsko počasie záplavy povodne Foto: ,
Následky povodní v meste Mežica na severe Slovinska neďaleko hraníc s Rakúskom 5. augusta 2023. Dve tretiny územia Slovinska postihli prívalové povodne a krajina čelí najhoršej prírodnej katastrofe vo svojich dejinách.
debata (4)

Ako uviedla verejnoprávna televízia RTV Slovenija, z Dolnej Bistrice bolo evakuovaných okolo 500 ľudí. Úrady sa pokúšajú utesniť priehradu betónovými blokmi transportovanými vrtuľníkom.

„Prikročili sme k absolútne nevyhnutnej evakuácii, pretože je to jediné opatrenie na zabránenie prípadným obetiam,“ povedal veliteľ civilnej ochrany Srecko Šestan. Dodal, že ak voda začne odnášať pôdu, hrádza sa okamžite zrúti a prívalová vlna zasiahne deväť alebo desať dedín.

Slovinsko, Počasie, Záplavy Čítajte viac Prírodná katastrofa v Slovinsku: Ničivé povodne zasiahli dve tretiny krajiny, hlásia obete

Hydrológ Janez Polajnar pre RTV Slovenija povedal, že situácia je „nepredvídateľná“. Prietok na rieke Mur je druhý najvyšší v histórii (1420 metrov kubických za sekundu) a hladina na hornom toku pri rakúskom Grazi stále stúpa.

Povodne v Slovinsku si v sobotu vyžiadali štvrtú obeť. Na brehu rieky Sáva v Ľubľane našli mŕtveho muža, ktorý býval neďaleko a zrejme sa utopil.

V zaplavených oblastiach pokračovali aj v sobotu evakuácie. Presný počet evakuovaných úrady neoznámili, podľa Šestana však ide o tisíce ľudí. Rozsiahla evakuácia popoludní zrejme čaká obec Jesenice na rieke Sáva, ktorú ohrozuje zosuv pôdy.

Súčasné záplavy v Slovinsku spôsobili prívalové dažde, podľa slovinskej meteorologickej služby tam za ani nie deň spadlo toľko zrážok ako zvyčajne za mesiac, napísala AP. Meteorológovia predpovedajú, že popoludní postúpi nad Slovinsko od severovýchodu nové pásmo zrážok, no ich intenzita sa bude líšiť od miesta k miestu. Navyše sa výrazne ochladí.

Slovensko ponúklo pomoc

Premiér Ľudovít Ódor ponúkol Slovinsku pomoc pri odstraňovaní následkov rozsiahlych povodní, ktoré v týchto dňoch postihli túto balkánsku krajinu. Informuje o tom na platforme X, predtým známej ako Twitter.

„Slovensko stojí pri Slovinsku počas týchto katastrofických povodní,“ napísal Ódor s tým, že Slovensko je pripravené Slovinsku pomôcť, ako to bude možné a potrebné. Ódor je zároveň v kontakte s predsedom vlády Slovinska Robertom Golobom.

Bleskové záplavy sú hlásené aj zo susedného Rakúska, kde bolo v spolkovej krajine Korutánsko asi 80 ľudí nútených dočasne opustiť svoje domovy, napísala v sobotu agentúra AP.

Víkend pod psa. Dažde aj búrky nech vás neprekvapia
Video
Zdroj: TV Pravda
Chorvátsko, záplavy, dážď, strom Čítajte viac Po požiaroch záplavy. Búrkový front zasiahol aj Chorvátsko. Hladiny riek stúpajú
4 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Rakúsko #Slovinsko #záplavy #Povodeň #prívalové dažde