Situácia v Slovinsku sa nezlepšuje. Stúpol počet obetí povodní, hrozia zosuvy pôdy

V Slovinsku našli v nedeľu dve ďalšie obete záplav, ktoré túto krajinu zasiahli v uplynulých dňoch. Celkový počet mŕtvych tak stúpol na šesť. V pondelok o tom informovala slovinská tlačová agentúra STA.

07.08.2023 13:23 , aktualizované: 15:32
Slovinsko počasie záplavy povodne Foto: ,
Zaplavená oblasť v slovinskom meste Črna na Koroškem 6. augusta 2023.
debata

Polícia v hlavnom meste Ľubľana dostala hlásenie, že v žumpe v oblasti osady Most, ktorá je časťou obce Komendi, objavili v nedeľu mŕtve telo. Miestny spravodajský portál Kamnik Info napísal, že obeťou bol muž, ktorý údajne zahynul, keď po záplavách naprával škody. Údajne do žumpy spadol.

V nedeľu okolo 21.00 h našli ďalšie mŕtve telo v rozvodnenej rieke Temenica v obci Ivanja Vas v Dolenjskej oblasti na juhovýchode krajiny, informovali v pondelok miestne médiá.

Ničivé povodne v Slovinsku

Dve tretiny územia Slovinska postihli prívalové povodne a krajina čelí najhoršej prírodnej katastrofe vo svojich dejinách. Vyžiadali si aj niekoľko ľudských životov. (August 2023)

Fotogaléria
Zaplavená oblasť v slovinskom meste Črna na...
Zaplavené ulice v meste Ravne na Koroškem na...
+7Zničený most v zaplavenej oblasti slovinskej...

V Slovinsku počas záplav prišlo o život už šesť ľudí. V sobotu ráno našli mŕtveho muža na brehu rieky Sáva v hlavnom meste Ľubľana. V oblasti mesta Kamnik severne od Ľubľany objavili v piatok telo ženy a dvoch holandských občanov zabil blesk v horách v oblasti Bohinj na severozápade.

Slovinsko v posledných dňoch postihli prudké lejaky a rozsiahle záplavy. Voda zatopila budovy, ničila cesty a mosty. V dôsledku prívalových dažďov sa pri obci Dolnja Bistrica ležiacej na východe Slovinska pretrhla hrádza na rieke Mur. Podľa slovinského premiéra Roberta Goloba čelí krajina najhoršej prírodnej katastrofe vo svojich dejinách. Povodňami boli zasiahnuté dve tretiny územia.

Slovinsko počasie záplavy povodne Čítajte viac V Slovinsku sa po silných dažďoch pretrhla hrádza, evakuovali stovky ľudí

EÚ podala pomocnú ruku

Slovinsko aj Cyprus v nedeľu aktivovali Mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany v dôsledku záplav a lesných požiarov, ktoré tieto krajiny postihli. V pondelok to potvrdila Európska komisia (EK), informuje spravodajca TASR.

Komisia spresnila, že Francúzsko v reakcii na žiadosť Slovinska o pomoc pri odstraňovaní povodňových škôd vyšle dve rýpadlá spolu s potrebným sprievodom technikov a výbavou a Nemecko pošle dva montované prenosné mosty, dve rýpadlá a príslušný personál.

Slovinsko v posledných dňoch zasiahli prudké lejaky a rozsiahle záplavy. Družicové snímky európskeho vesmírneho systému Copernicus doteraz vytvorili viacero máp postihnutých oblastí a na mieste je už aj styčný dôstojník z Koordinačného centra EÚ pre reakcie na núdzové situácie (ERCC).

Podľa údajov poskytnutých slovinskými úradmi ide o najhoršiu povodňovú situáciu zaznamenanú v krajine v jej novodobej histórii. Boli potvrdené obete na životoch a tisíce ľudí museli opustiť svoje domovy, aby unikli záplavám. V krajine aj naďalej pretrvávajú nepriaznivé poveternostné podmienky a rieky sa vylievajú z brehov.

Na základe žiadosti Cypru o pomoc v boji s ničivými lesnými požiarmi mobilizuje EÚ dve protipožiarne lietadlá Canadair z rezervy civilnej ochrany EÚ rozmiestnenej v Grécku. Grécko prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany pošle na ostrov aj 20 ton tekutých spomaľovačov horenia.

Povodeň Plešivec Čítajte aj Východ zaliala voda, ľudia začínajú byť zúfalí. Lejaky totiž neutíchajú

EÚ potvrdila, že v prípade potreby je pripravená mobilizovať ďalšiu pomoc pre obe Slovinsko i Cyprus.

„Ďakujem Nemecku, Francúzsku a Grécku za ich rýchlu reakciu a vyzývam celú európsku komunitu civilnej ochrany, aby reagovala na zdrvujúcu katastrofu, ktorá postihla túto krajinu (Slovinsko). Sme pripravení zmobilizovať celý rad nástrojov EÚ na obnovu a podporu,“ uviedol Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v správe pre médiá. Takisto sa poďakoval Grécku za pomoc pri lesných požiaroch na Cypre.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #povodne #Slovinsko #záplavy