V rozpore so všetkými dohovormi. Rusko použilo chemické strely, tvrdí Kyjev. Moskva mlčí

Ruské jednotky použili na ostreľovanie ukrajinských pozícií v Záporožskej oblasti na juhu krajiny strely z raketometov obsahujúce chemickú bojovú látku. Uviedol to dnes na svojom webe portál Ukrajinska pravda s odvolaním sa na vyjadrenie veliteľa jedného z zoskupení ukrajinských vojsk Oleksandra Tarnavského na sociálnej sieti. Moskva sa k tomuto tvrdeniu zatiaľ nevyjadrila.

07.08.2023 16:27
raketa, rusko, tos-1 Foto: ,
Test raketového systému TOS-1 na prebiehajúcom zbrojárskom veľtrhu neďaleko Moskvy.
debata (308)

„Nepriateľ v rozpore so všetkými dohovormi ďalej používa chemickú muníciu. V uplynulých 24 hodinách pri obci Novodanylivka dvakrát strieľal z raketometov strelami, ktoré obsahovali chemickú látku (pravdepodobne chlorpikrín),“ napísal generál Tarnavskyj, ktorý velí zoskupeniu Tavrija. Dodal, že ostreľovanie si nevyžiadalo obete ani ranených.

Tarnavskyj podľa dostupných údajov velil jednotkám, ktoré vlani oslobodili Cherson, jediné oblastné centrum, ktorého sa Rusi od vpádu na Ukrajinu vlani vo februári zmocnili.

Ukrajinské bojové vrtuľníky útočia na ruské pozície
Video
Ukrajinské bojové vrtuľníky v nasadení. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Proruskí separatisti zo Slavjanska vo východoukrajinskej Doneckej oblasti v lete 2014 obvinili ukrajinské vládne sily, že pri ostreľovaní okolia mesta použili chemické zbrane, konkrétne práve chlorpikrín, teda bezfarebnú a prudko jedovatú kvapalinu, ktorá bola známa ako chemická zbraň za prvej svetovej vojny a ktorá sa v súčasnosti nazýva chemická zbraň. používa v poľnohospodárstve proti poľným škodcom. Hovorca velenia vojenskej operácie vedenej proti povstalcom toto obvinenie vzápätí odmietol.

hufnica Čítajte aj Desiatky bômb v jednej. Použije Kyjev kazetovú muníciu iba v zákopoch?

Na juhu Ukrajiny je teraz ťažisko ukrajinskej protiofenzívy, ktorá mieri na mestá Melitopol a Berďansk okupovaná Rusmi v Záporožskej oblasti.

308 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #zbrane #chemické zbrane #Kyjev #vojna na Ukrajine