Dážď spôsobil v Nórsku zosuvy, vo Švédsku je zaplavená časť prístavu Göteborg

Silný dážď, ktorý priniesla do Škandinávie a Pobaltia niekoľko dní vyčíňajúca búrka Hans, vyvolal v južnom Nórsku zosuvy pôdy. Nórska polícia v stredu informovala o chaotickej situácii a uviedla, že viac ako 600 ľudí v noci evakuovali z regiónu severne od Osla.

09.08.2023 13:37
nórsko, počasie, zosuv pôdy, dážď, záplavy, bahno Foto: ,
Nánosy bahna zo záplav zasiahli viaceré obytné budovy v meste Bagn in Valdres, na juhovýchode Nórska 8. augusta 2023.
debata (1)

V Nórsku aj Švédsku počasie rozvodnilo rieky, ktoré rovnako so silnými morskými prúdmi odniesli kôlne, malé či mobilné domy.

Nórsky úrad pre vodné zdroje a energiu zvýšil výstrahy pred povodňami a zosuvmi pre časti južného Nórska. Na niekoľkých miestach v povodí Drammensvassdraget podľa neho zaznamenali rekordne vysoké úrovne záplav. Nórsky meteorologický ústav vydal v súvislosti s dažďom najvyššiu výstrahu pred extrémnym počasím.

Predstaviteľka nórskeho kraja Innlandet Aud Hove uviedla, že sú v krízovej situácii, niekoľko miestnych komunít je odrezaných od sveta a hrozí riziko, že sa záchranári nebudú môcť dostať k ľuďom, ktorí to potrebujú.

Slovinsko počasie záplavy povodne Čítajte viac Situácia v zaplavenom Slovinsku sa upokojuje, tisíce ľudí sú bez pitnej vody

Silný dážď by pritom v južnom Nórsku a strednom Švédsku nemal poľaviť. Meteorológ Erik Höjgård-Olsen zo Švédskeho meteorologického a hydrologického ústavu pre noviny Aftonbladet povedal, že takéto počasie je pre toto obdobie v roku nezvyčajné.

Veľké časti prístavu v Göteborgu, druhom najväčšom meste Švédska, sú pod vodou. Meteorologický ústav v stredu vydal varovanie na červenom stupni pre západné pobrežie krajiny, v ktorom uviedol, že možno očakávať „veľmi veľké množstvá dažďa spôsobujúce extrémne vysoké prietoky v potokoch“.

Chladné leto? S tým treba na pár dní počítať
Video
Zdroj: TV Pravda
1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #prívalový dážď #Nórsko #záplavy #Švédsko