Rusi posilňujú hranice, boja sa Poľska. Tí zas presúvajú vojakov k Bielorusku

Rusko posilňuje vojská rozmiestnené pri svojej západnej hranici, uviedol podľa agentúry TASS ruský minister obrany Sergej Šojgu na porade svojho rezortu. Niekoľkonásobne totiž podľa neho vzrástli hrozby pre ruskú bezpečnosť na západe a severozápade krajiny. Hovoril konkrétne o hrozbe zo strany Poľska a Fínska, ktoré nedávno vstúpilo do Severoatlantickej aliancie.

09.08.2023 14:00
Poľská armáda / Poľskí vojaci / Poľský vojak / Foto:
Poľská armáda.
debata (39)

„Značnú hrozbu predstavuje militarizácia Poľska, ktoré sa stalo hlavným nástrojom protiruskej politiky USA,“ vyhlásil Šojgu. Údajná militarizácia sa podľa neho prejavuje nielen posilňovaním armády, ale aj nákupmi zbraní z USA, Británie a Južnej Kórey. Podľa Šojgua by Poľsko navyše chcelo okupovať západnú časť Ukrajiny. Rusko z tohto úmyslu obviňuje Varšavu dlhodobo bez toho, aby poskytlo akékoľvek dôkazy. Bolo to pritom práve Rusko, ktoré vlani vo februári napadlo Ukrajinu a okupuje rozsiahle územia na juhu a východe krajiny.

S čím sa NATO dokáže postaviť na východe proti Rusku?
Video
NATO sa opevňuje na východnom krídle. Rozhodlo o posilnení jednotiek na východnom krídle a štruktúry posilnenej predsunutej prítomnosti vznikajú okrem Poľska a Pobaltia aj v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. Pozrite si video NATO, ako by to malo fungovať. / Zdroj: NATO

Varšava vyšle na hranice s Bieloruskom ďalších 2000 vojakov. Podľa agentúry PAP to dnes uviedol námestník poľského ministra vnútra Maciej Wonsik. Je to dvojnásobok toho, čo pôvodne žiadala pohraničná stráž kvôli zvýšenej migrácii, z ktorej organizácie Varšava obviňuje Minsk, a prítomnosti ruských žoldnierov z Vagnerovej skupiny v Bielorusku. O vyslaní dvojnásobného počtu vojakov na hranice rozhodol minister obrany Mariusz Blaszczak a bezpečnostný výbor.

Putin Čítajte aj Putin blúzni? Varuje pred poľským útokom. Budeme brániť Bielorusko všetkými prostriedkami, vyhlasuje

„Posilnenie nebude predstavovať 1000, ale 2000 vojakov,“ povedal Wonsik, podľa ktorého vojenské posily dorazia na hranice v Podlaskom a Lublinskom vojvodstve počas nasledujúcich dvoch týždňov. Tlak na poľsko-bieloruských hraniciach narastá, aj keď nie je porovnateľný s tým, aká bola situácia pred dvoma rokmi, podotkol Wonsik s odvolaním sa na obdobie, keď sa pokúšali hranice z Bieloruska do Poľska prekonať tisícky migrantov okrem iného z Blízkeho východu, Afganistanu alebo Afriky, odkiaľ utekali pred chudobou alebo ozbrojenými konfliktmi.

Varšava a EÚ vtedy obvinili autoritársky režim, že migrantov využil ako hybridnú zbraň v odplate za sankcie Európskej únie uvalené na režim Alexandra Lukašenka kvôli porušovaniu ľudských práv a potláčaniu opozície. Wonsik v pondelok tvrdil, že na hranici s Bieloruskom silnie agresivita voči poľským pohraničníkom a vojakom a z organizácie nelegálnej migrácie obvinili bieloruské bezpečnostné zložky. Dnes obvinenie zopakoval. „Keby sme mali na druhej strane skutočnú pohraničnú stráž, a nie pašerácku službu, tieto priechody by vôbec neexistovali,“ vyhlásil.

Rusko, Bielorusko, Vagnerovci, Prigožin, Lukašenko Čítajte aj Poliaci posielajú na hranice ďalších vojakov. Bielorusko neďaleko cvičí ostrú streľbu, poruke má aj Prigožina

V poslednom čase rastú obavy, že by sa bieloruské úrady mohli pokúsiť migrantov tlačiť cez hranicu ako v prípade migračnej krízy z roku 2021, píše PAP. Na hraniciach je podľa neho teraz rozmiestnených približne 2000 vojakov a stovky policajtov a príslušníkov pohraničnej stráže.

V posledných týždňoch sa navyše blízko hraníc objavili ruskí žoldnieri z Vagnerovej skupiny, ktorá má podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckého za cieľ destabilizovať situáciu na východnom krídle NATO, uviedla agentúra Reuters. Bielorusko tiež podľa agentúry AP a serveru Onet v pondelok začalo blízko hraníc s Poľskom a Litvou vojenské cvičenie. Obe krajiny posilnili stráženie hraníc už skôr, reagovali tak na skutočnosť, že do Bieloruska sa presunuli vagnerovci, ktorí sa pred tým zúčastnili ruskej invázie na Ukrajinu.

Fotografia zverejnená bieloruským ministerstvom... Foto: SITA/AP
Rusko, Bielorusko, Vagnerovci, Prigožin, Lukašenko Fotografia zverejnená bieloruským ministerstvom obrany vo štvrtok 20. júla 2023 bieloruský vojak a žoldnier súkromnej vojenskej spoločnosti Vagner sa zúčastňujú manévrov, ktoré sa uskutočnia na strelnici neďaleko pohraničného mesta Brest v Bielorusku.

K napätiu prispel tiež nedávny incident, keď dva bieloruské vrtuľníky v malej výške narušili poľský vzdušný priestor, Minsk narušenie hraníc poprel. Poľsko v súvislosti s skorším prílevom migrantov na hranici s Bieloruskom vybudovalo oplotenie vybavené elektronickou ochranou.

Vrtuľník Mi-24P, vrtuľník Čítajte aj To nie sú bociany. Bieloruské vrtuľníky narušili poľský vzdušný priestor
39 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko #bielorusko #Sergej Šojgu #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Vagnerova skupina