Slovinsko dostane 400 miliónov eur z úniového fondu na obnovu po povodniach

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu pri návšteve povodňami postihnutého Slovinska sľúbila prostriedky na obnovu krajiny. Ešte tento rok dostane Slovinsko z úniového fondu solidarity 100 miliónov eur, trojnásobok dostane na budúci rok. Oznámila to po návšteve oblastí zasiahnutých záplavami a po rozhovoroch so slovinským premiérom Robertom Golobom. Informuje agentúra STA.

09.08.2023 15:30
Slovinsko, Leyenová, Golob Foto: ,
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a slovinský premiér Robert Golob počas stretnutia v Ľubľane 9. augusta 2023.
debata

Toto je len jedna časť balíka pomoci od EÚ, ktorú Slovinsko bude môcť čerpať. Ďalších 2,7 miliardy eur je dostupných vo forme pôžičiek z mimoriadneho európskeho fondu obnovy s názvom „Next Generation EU“, ktorý ešte Slovinsko nevyužilo. Na pomoc po záplavách môžu byť navyše presmerované existujúce kohézne fondy v celkovej výške 3,3 miliardy eur.

„Máme dobrý balík okamžitej, strednodobej a dlhodobej pomoci pre rekonštrukciu a obnovu Slovinska,“ povedala von der Leyenová.

Poznamenala, že podstatný je čas a Slovinsko musí čo najskôr vypracovať predbežný odhad škôd.

Viac ako 10 000 domov bolo zaplavených a viac ako 10 000 rodín je v núdzi," povedal v prejave Golob a zdôraznil, že pomoc príde rýchlo, napísal slovinský server 24ur.

Peklo plné vody a bahna

Na ceste von der Leyenovú sprevádza európsky komisár pre humanitárnu pomoc a krízové riadenie Janez Lenarčič, ktorý pochádza zo Slovinska. Delegácia Európskej komisie a slovinskej vlády najprv dopoludnia rokovala v Ľubľane, potom spoločne navštívili najhoršie postihnuté oblasti.

„Slovinsko je známe ako slnečná strana Álp, ale za jediný deň sa vaša idylická krajina premenila na peklo plné vody a bahna,“ povedala šéfka komisie v prejave k slovinským zákonodarcom. „Je to národná a európska tragédia,“ dodala a spomenula šesť obetí povodní, ktoré sú svojím rozsahom najhoršie v dejinách krajiny.

Ničivé povodne v Slovinsku

Dve tretiny územia Slovinska postihli prívalové povodne a krajina čelí najhoršej prírodnej katastrofe vo svojich dejinách. Vyžiadali si aj niekoľko ľudských životov. (August 2023)

Fotogaléria
Zaplavená oblasť v slovinskom meste Črna na...
Zaplavené ulice v meste Ravne na Koroškem na...
+7Zničený most v zaplavenej oblasti slovinskej...

Von der Leyenová vyzdvihla „skvelú koordináciu“ záchranných prác, techniku poskytnutú ôsmimi členskými štátmi EÚ i solidaritu miestnych. „Neúnavné úsilie prinieslo nádej tam, kde bolo len bahno,“ povedala šéfka komisie na pôde parlamentu.

Pomôže aj Slovensko

Pri zvládaní ničivých povodní pomôže Slovinsku aj Slovensko poskytnutím štyroch ťažkých pásových rýpadiel. Na mieste budú nasadení piati pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku, ktorému technika patrí. Informoval o tom v stredu tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Pásové rýpadlá sú pre Slovinsko mimoriadne potrebné. Ako pripomína rezort vnútra, podľa informácií z Európskeho centrálneho monitorovacieho a riadiaceho strediska povodne a ich dôsledky bezprostredne zasiahli dve tretiny územia Slovinska. Rozsahom pomoci tak bude Slovensko patriť medzi najcennejších partnerov.

Poskytnutím pomoci prejavuje Slovensko solidaritu a nadväzuje na pomoc ponúknutú predsedom vlády SR Ľudovítom Ódorom, ktorý sa počas mimoriadnej situácie spojil so svojím slovinským náprotivkom Golobom. Slovinská strana následne požiadala o konkrétne technické vybavenie prostredníctvom Európskeho mechanizmu civilnej ochrany.

Slovinsko počasie záplavy povodne Čítajte viac Situácia v zaplavenom Slovinsku sa upokojuje, tisíce ľudí sú bez pitnej vody

Slovinský premiér v pondelok 7. augusta oznámil, že záplavy, ktoré jeho krajinu postihli v posledných dňoch, spôsobili škody odhadom za niekoľko miliárd eur. Jeho vláda prijme opatrenia na pomoc najviac postihnutým domácnostiam a podnikom.

Prudké lejaky a záplavy postihli severnú, západnú aj strednú časť krajiny. Zničili tam domy a budovy firiem a spôsobili spúšť na infraštruktúre. Od piatka 4. augusta zahynulo následkom krutého počasia šesť ľudí vrátane dvoch holandských občanov, ktorých údajne zabil úder blesku. Cez víkend z domovov evakuovali tisíce obyvateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #povodne #prívalový dážď #Slovinsko #Ursula von der Leyenová