Počas predvolebnej kampane bol zastrelený kandidát na prezidenta, Ekvádor vyhlásil výnimočný stav

Ekvádorský prezident Guillermo Lasso vo štvrtok vyhlásil v krajine výnimočný stav po vražde prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia. Opatrenie zostane v platnosti 60 dní.

10.08.2023 06:27 , aktualizované: 09:44
Fernando Villavicencio Foto:
Kandidát na ekvádorského prezidenta Fernando Villavicencio bol v noci na štvrtok počas predvolebnej kampane v hlavnom meste Quito zastrelený neznámym páchateľom.
debata

„Od tejto chvíle sú ozbrojené zložky mobilizované na celom území krajiny s cieľom zaistiť bezpečnosť občanov, pokoj v krajine a slobodné a demokratické voľby 20. augusta,“ uviedol Lasso vo videozázname zverejnenom na platforme YouTube. Šéfka ústrednej volebnej komisie Diana Atamaintová potvrdila, že voľby sa uskutočnia v pôvodnom termíne v súlade s ústavou a zákonmi.

K útoku na Villavicencia došlo v noci na štvrtok, keď sa počas predvolebnej kampane v ekvádorskom hlavnom meste Quito chystal nasadnúť do auta. Vtom z davu vystúpil muž a strelil mu do hlavy, uviedol jeden z členov Villavicenciovho tímu. Pri útoku utrpelo zranenia ďalších deväť osôb vrátane kandidáta na poslanca a dvoch policajtov.

Muž podozrivý zo zastrelenia ekvádorského prezidentského kandidáta Fernanda Villavicencia zomrel vo vyšetrovacej väzbe na následky zranení, ktoré utrpel pri prestrelke s políciou počas zatýkania, uviedla generálna prokuratúra.

Päťdesiatdeväťročný novinár Villavicencio bol jedným z ôsmich prezidentských kandidátov vo voľbách, ktoré sú naplánované na 20. augusta. V minulosti bol tiež členom ekvádorského Národného zhromaždenia. Villavicencio bol známy aj ako bojovník proti korupcii, najmä počas vlády ekvádorského exprezidenta Rafaela Correu v rokoch 2007–2017.

mimoriadne1, mim1, streľba, vražda, prepadnutie, zbraň, náboj, výstrel, nábojnica Čítajte viac Starostu ekvádorského prístavného mesta Manta zastrelili

„Uisťujem vás, že tento zločin nezostane nepotrestaný. (Skupiny) organizovaného zločinu už zašli priďaleko, ale spravodlivosť ich dobehne,“ napísal na sociálnej sieti X ekvádroský prezident Guillermo Lasso. Dodal, že v tejto súvislosti pozval vysokopostavených predstaviteľov štátnej bezpečnosti na naliehavé stretnutie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Ekvádor