Záplavy zastavili život na juhu Nórska

Pohotovostné služby aj vo štvrtok pomáhali pri extrémnych záplavách, ktoré trápia juh Nórska. V záchrane pokračovali aj vrtuľníky. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

10.08.2023 15:35
Nórsko, dažde, zosuv, stromy. búrka, Foto: ,
Zosuvy a nánosy bahna zo záplav zasiahli viaceré obytné budovy v meste Bagn in Valdres, na juhovýchode Nórska. 8. august 2023.
debata

V postihnutej oblasti nahlásili stovky škôd súvisiacich s búrkou a uzatvorili 125 ciest vrátane mnohých hlavných dopravných tepien, oznámili predstavitelia nórskych úradov.

Polícia požiadala motoristov, aby rešpektovali uzávery a vyhli sa jazdám v zaplavených alebo zosuvom pôdy zasiahnutých oblastiach.

Železničná spoločnosť Bane NOR musela zastaviť prevádzku niekoľkých vlakových spojov pre nebezpečenstvo hroziace na koľajniciach. Uviedla, že bude trvať určitý čas, kým sa železničná doprava vráti do normálu.

Ničivé povodne v Slovinsku

Dve tretiny územia Slovinska postihli prívalové povodne a krajina čelí najhoršej prírodnej katastrofe vo svojich dejinách. Vyžiadali si aj niekoľko ľudských životov. (August 2023)

Fotogaléria
Zaplavená oblasť v slovinskom meste Črna na...
Zaplavené ulice v meste Ravne na Koroškem na...
+7Zničený most v zaplavenej oblasti slovinskej...

Železničný most v obci Ringebu dlhý 170 metrov bol ťažko poškodený a hrozilo jeho zrútenie. Podľa nórskych médií sa však situácia na moste zdala vo štvrtok stabilizovaná.

Záplavy spôsobil hustý lejak, ktorý priniesol búrkový systém nazvaný Hans. Ten okrem Nórska tento týždeň postihol aj Švédsko a Pobaltie.

Množstvo riek sa vylialo z korýt a niekoľko tisíc ľudí museli záchranári odviesť do bezpečia. Záplavy zapríčinili aj veľké poškodenie vodnej elektrárne približne 120 kilometrov severovýchodne od nórskej metropoly Oslo.

Záplavová voda bude podľa očakávania v najbližších hodinách ďalej stúpať na mnohých miestach tejto severskej krajiny.

nórsko, počasie, zosuv pôdy, dážď, záplavy, bahno Čítajte viac Dážď spôsobil v Nórsku zosuvy, vo Švédsku je zaplavená časť prístavu Göteborg
debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko