Lesné požiare na Havajských ostrovoch si vyžiadali vyše 50 obetí

Na 53 stúpol počet obetí ničivých lesných požiarov v americkom štáte Havaj. Oznámil to vo štvrtok tamojší guvernér Josh Green, podľa ktorého počet obetí pravdepodobne ešte narastie.

11.08.2023 06:42
havaj, požiar, Foto: ,
Plamene v severozápadnej časti ostrova Maui, najmä v meste Lahaina a jeho okolí, zničili už viac ako 1 000 budov.
debata (3)

Plamene v severozápadnej časti ostrova Maui, najmä v meste Lahaina a jeho okolí, zničili už viac ako 1 000 budov. Lahaina podľa Greena až na pár výnimiek celá vyhorela. Záchranné práce naďalej pokračujú, dodal.

Na Havajských ostrovoch ide o najtragickejšiu prírodnú katastrofu od roku 1960, keď si vlna cunami, ktorá zasiahla ostrov Havaj, vyžiadala 61 obetí, píše AP. Green sa obáva, že počet obetí tohtoročných ničivých lesných požiarov bude značne vyšší, ako pri tragédii z roku 1960.

portugalsko, lesný požiar, hasič Čítajte viac Na juhu Portugalska naďalej zúri lesný požiar, evakuovali asi 1400 ľudí

Zároveň ide o najsmrteľnejší lesný požiar v USA od roku 2018, keď si ničivé plamene v Kalifornii vyžiadali 85 obetí.

Požiare poháňané suchom a silným vetrom, ktorý spôsobuje hurikán Dora prechádzajúci južne od Havajských ostrovov, vypukli na Maui v utorok. Desiatky ľudí utrpeli zranenia, niektorí vážne. Úrady z ostrova evakuovali tisíce ľudí.

Chorvátsko, záplavy, dážď, strom Čítajte viac Po požiaroch záplavy. Búrkový front zasiahol aj Chorvátsko. Hladiny riek stúpajú

Na tomto ostrove sa nachádzajú aj šiesti občania ČR, povedal hovorca českého rezortu diplomacie Daniel Drake pre spravodajský server Novinky.cz. „Náš honorárny konzulát je v kontakte s miestnymi úradmi a o vývoji nás bude informovať,“ dodal.

Požiare vypukli aj na ostrove Havaj, podľa miestnych úradov ich však hasiči dokázali dostať pod kontrolu, píše agentúra AFP. Tamojšie úrady zranenia ani poškodené budovy nehlásili.

Americký prezident Joe Biden vyhlásil lesné požiare na Havaji za katastrofu. Uvoľnil tak federálne fondy pre najviac zasiahnutý ostrov Maui.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Havaj #Havajské ostrovy