Dohoda s Bidenovým synom stroskotala, Hunter môže skončiť pred súdom

Prokurátorom a právnikom syna amerického prezidenta Joea Bidena sa nedarí dosiahnuť dohodu o ukončení jeho trestného stíhania a kauza si teraz vyžaduje súdny proces.

11.08.2023 21:49
Hunter Biden Foto: ,
Syn prezidenta Joea Bidena Hunter Biden prichádza na súd v stredu 26. júla 2023 do Wilmingtonu v štáte Delaware.
debata (4)

V dokumente predloženom súdu to v piatok uviedol prokurátor David Weiss, ktorý má prípad Huntera Bidena na starosti. Americký minister spravodlivosti Merrick Garland zároveň oznámil, že Weissa vymenoval za osobitného vyšetrovateľa.

Vývoj prichádza necelé dva mesiace po tom, ako sa na verejnosť prvýkrát dostali informácie o tom, že úrady Hunterovi pripisujú neskoré zaplatenie daní z príjmov za dva roky a tiež neregulárny nákup strelnej zbrane v roku 2018. Obvinenia boli oznámené s tým, že prezidentov syn sa s prokurátormi dohodol na urovnaní veci bez súdneho procesu, dohoda však pri júlovom súdnom pojednávaní nečakane stroskotala za nejasnosti ohľadom imunity obvineného voči prípadným ďalším obvineniam.

Hunter Biden Čítajte viac Sudkyňa stopla Hunterovi Bidenovi dohodu o vine a treste pri daňovom úniku

Teraz Weiss uvádza, že dve strany v uplynulých dňoch pokračovali v rokovaniach, avšak tie sú „v patovej situácii“. „Vláda sa teraz domnieva, že prípad nedospeje bez súdu k vyriešeniu,“ píše sa v súdnom podaní. Právnik obvineného Chris Clark potom vo vyhlásení uviedol, že jeho klient očakáva „spravodlivé vyústenie, ktoré nebude nakazené politikou“.

Súčasne s publikáciou stanoviska prokurátorov vystúpil pred kamery minister spravodlivosti Garland, ktorý oznámil, že Weiss dostal štatút osobitného vyšetrovateľa. Tento mechanizmus americká vláda využíva pri vyšetrovaní mimoriadne politicky citlivých káuz, Garland vlani takto vymenoval prokurátora Jacka Smitha, aby dohliadal na vyšetrovanie týkajúce sa exprezidenta Donalda Trumpa.

Weiss, ktorého do funkcie vymenoval práve Trump, bude mať teraz možnosť rozšíriť svoje vyšetrovanie a tiež vznášať obvinenia aj mimo štátu Delaware, ktorý je jeho pôsobiskom. Bude aj naďalej pod Garlandovým dohľadom, avšak pre ministra by bolo zložitejšie prípadné nové obvinenia zablokovať. Garland predtým dal najavo, že Weiss podľa neho pozíciu zvláštneho vyšetrovateľa nepotrebuje.

Na piatkovej tlačovej konferencii uviedol, že nové vymenovanie urobil po tom, ako mu Weiss povedal, že kauza „dospela do fázy“, keď bez právomocí osobitného vyšetrovateľa nemôže postupovať. „Po posúdení jeho žiadosti, ako aj mimoriadnych okolností spojených s touto otázkou, som dospel k záveru, že je vo verejnom záujme vymenovať ho za osobitného vyšetrovateľa,“ povedal minister.

Podľa denníka The New York Times (NYT) vývoj nastoľuje otázku, či chce Weiss posilnené právomoci kvôli plánovanému súdu okolo existujúcich obvinení alebo kvôli potenciálnym novým obvineniam. Prokurátori pri júlovom súdnom pojednávaní dali najavo, že pokračujú vo vyšetrovaní podnikateľských aktivít Bidena mladšieho, podrobnosti však nie sú jasné. Hunter dlhší čas pôsobil ako lobista a mal väzby aj na podniky v Číne alebo na Ukrajine.

Agentúra AP opisuje súčasný vývoj ako prehĺbenie vyšetrovania prezidentovho syna pred voľbami v roku 2024, v ktorých chce súčasná hlava štátu obhajovať mandát. NYT zase píše o scenári prezidentských volieb „zahalených množstvom vyšetrovania“ a pripomína, že iný osobitný vyšetrovateľ sa stále zaoberá podozrením, že prezident Biden nesprávne nakladal s utajovanými skutočnosťami.

Vyšetrovanie Huntera Bidena beží už niekoľko rokov, počas ktorých sa kauza stala predmetom divokých špekulácií, mnohokrát využívaných republikánskymi politikmi ku kritike súčasného šéfa Bieleho domu a jeho ministerstva spravodlivosti. Republikánski kongresmani vec už niekoľko mesiacov sami vyšetrujú, zatiaľ však neodhalili dôkazy o zapojení lídra Demokratickej strany do podnikania jeho syna. Dostupné informácie skôr ukazujú na to, že Biden mladší sa oháňal postavením svojho otca v snahe zarobiť peniaze.

Biely dom sa k vývoju v kauze ihneď nevyjadril, zástupcovia Republikánskej strany medzitým pokračovali v snahe vykresliť ministerstvo spravodlivosti ako zaujaté v prospech demokratov. Podľa vyjadrenia Trumpovho tímu sa zdá, že Weiss chce „prípad presunúť do dejiska priateľskejšieho k demokratom“. Kongresman James Comer, ktorý je jedným z lídrov spomínaného vyšetrovania, zase označil vymenovanie osobitného vyšetrovateľa za „súčasť snáh ministerstva spravodlivosti ututlať“ údajné zločiny „rodiny Bidenovcov“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Hunter Biden