"Preč s Francúzskom, preč s ECOWAS-om". Demonštranti s ruskými vlajkami podporili prevrat nigerskej junty

Tisíce podporovateľov prevratu v africkej krajine Niger vyšli v piatok do ulíc, aby vyjadrili nesúhlas s plánmi Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) vyslať do Nigeru pohotovostné jednotky. Na sobotu naplánované rokovanie členských krajín ECOWAS-u bolo na poslednú chvíľu zrušené.

12.08.2023 21:59
Niger / Prevrat / Niamey / Foto: ,
Muž v meste Niamey drží slogan s nápisom "Nech žije Rusko, Nech žije Niger a Nigerovia" počas protestu na podporu vojenskej junty
debata (47)

Náčelníci generálnych štábov členských krajín ECOWAS-u mali v sobotu rokovať v hlavnom meste Ghany Akkra. Zdroje z prostredia armády však oznámili, že stretnutie bolo posunuté na neurčito z technických príčin.

ECOWAS vo štvrtok schválilo rozmiestnenie „pohotovostných síl na obnovenie ústavného poriadku“ v Nigeri a na umožnenie návratu prezidenta Mohameda Bazouma do úradu. Ten bol zosadený prezidentskou gardou 26. júla a odvtedy je spolu so svojou rodinou zadržiavaný v nevyhovujúcich podmienkach.

Nigerského prezidenta Mohameda Bazouma, ktorého od júlového prevratu zadržiavajú, vyšetril v sobotu jeho lekár. Pre agentúru AFP to povedal člen jeho sprievodu.

Bazouma podľa zdroja „dnes navštívil jeho lekár“. Prezidentovi a jeho manželke a synovi, ktorých zadržiavajú spolu s ním, tiež doniesol potraviny. „V danej situácii je v poriadku,“ dodal zdroj.

Obavy o zdravie a podmienky zadržiavania demokraticky zvoleného prezidenta Nigeru, jeho manželky a 20-ročného syna rastú, odkedy sa moci v západoafrickej krajine chopila 26. júla armáda. Znepokojenie vyjadrili okrem iných aj Európska únia a Africká únia.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk uviedol, že podmienky, v akých sa Bazoum nachádza, by bolo možné posúdiť ako neľudské a ponižujúce zaobchádzanie v rozpore s medzinárodným právom. Šéf diplomacie USA Antony Blinken kritizoval, že nigerská junta odmieta prepustiť rodinu Bazouma ako gesto dobrej vôle.

Mohamed Bazoum / Niger / Čítajte viac ECOWAS súhlasil s vojenskou intervenciou v Nigeri. Chce zosadiť vojenskú juntu

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch uviedla, že tento týždeň hovorila so 63-ročným Bazoumom, ktorý zaobchádzanie so sebou, svojou manželkou a synom označil za „neľudské a kruté“.

Bazouma s rodinou zadržiavajú v prezidentskom paláci v hlavnom meste Niamey. Jeden z jeho poradcov v stredu povedal, že sa im v domácom väzení míňajú zásoby potravín a celkové podmienky sa zhoršujú. Nemajú elektrinu a jesť môžu len ryžu a konzervy. Podľa Bazoumovej politickej strany prezidentova rodina nemá k dispozícii ani tečúcu vodu.

„Preč s Francúzskom, preč s ECOWAS-om“

Tisíce prívržencov vodcov nedávneho vojenského prevratu sa v piatok zišli aj neďaleko francúzskej vojenskej základne na okraji nigerského hlavného mesta Niamey. Vyjadrovali nespokojnosť s Francúzskom a ECOWAS-om. „Preč s Francúzskom, preč s ECOWAS-om“, skandovali účastníci a mnohí z nich niesli ruské a nigerské zástavy a slovne vyjadrovali podporu generálovi prezidentskej gardy Abdourahamanemu Tianimu.

Demonštranti v meste Niamey podporujúci... Foto: SITA/AP, Sam Mednick
Niger / Prevrat / Niamey / Demonštranti v meste Niamey podporujúci vojenskú juntu držia ruské a nigerské vlajky s proruskými a protifrancúzskymi sloganmi

Niger je bývalá francúzska kolónia a Paríž jej blízkym spojencom Bazouma. Nová vojenská vláda však Francúzsko obviňuje, že prispelo k odmietavému postoje ECOWAS-u k prevratu.

V oblasti západnej Afriky sa v poslednom období zvyšuje vplyv Ruska a Moskva uviedla, že vojenské riešenie situácie by mohlo viesť k zdĺhavej konfrontácii v Nigeru a narušeniu stability v oblasti Sahelu. Pred možnými konfliktmi varovali aj predstavitelia Kapverd, Mali a Burkina Faso, ktoré sú tiež členmi ECOWAS-u.

Demonštranti s ruskou vlajkou na pochode v... Foto: SITA/AP, Sam Mednick
Niger / Rusko / Demonštranti s ruskou vlajkou na pochode v meste Niamey, ktorí prišli podporiť vojenskú juntu 6. august 2023

Francúzsko má v Nigeri približne 1 500 vojakov, ktorí sú tam vyslaní na pomoc nigerskej armáde v jej boji proti džihádistickému povstaniu. Mnohí z francúzskych vojakov sú rozmiestnení na leteckej základni neďaleko Niamey, ktorú zdieľajú s nigerskými ozbrojenými silami.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Niger