Rusko necháva svoju vyše tisíc kilometrovú hranicu s novým členom NATO takmer nestráženú

Rusko necháva svoju hranicu s novým členom Severoatlantickej aliancie Fínskom vojensky takmer nestráženú. Možnosti zvýšenia počtu ruských vojakov v oblasti, ktoré minulý týždeň sľúbil ruský minister obrany Sergej Šojgu, sa Helsinki neobávajú.

14.08.2023 13:33
fínsko, rusko Foto: ,
Fínska pohraničná stráž hliadkuje na stavenisku hraničného plotu medzi Fínskom a Ruskom neďaleko priechodu Pelkola na juhovýchode Fínska, apríl 2023
debata (79)

V dnes zverejnenom rozhovore s denníkom Financial Times to uviedla šéfka fínskej diplomacie Elina Valtonenová. Sťahovanie ruských vojsk od fínskych hraníc na Ukrajinu podľa nej dokazuje, že argument Moskvy o hrozbe zo strany NATO je klamstvo.

Fíni už cvičia s NATO. Aj na Rusov

Video

Ruský minister obrany Šojgu minulý týždeň uviedol, že Rusko posilní vojská rozmiestnené pri svojej západnej hranici. Niekoľkonásobne totiž podľa neho vzrástli hrozby pre ruskú bezpečnosť na západe a severozápade krajiny. Hovoril konkrétne o hrozbe zo strany Poľska a tiež Fínska, ktoré chce podľa neho na svojom území rozmiestniť „ďalšie armádne kontingenty NATO a útočné zbrane aliancie“.

Valtonenová v rozhovore poskytnutom počas návštevy Nórska uviedla, že Helsinki sa posilňovania ruskej vojenskej prítomnosti pri fínskych hraniciach neobávajú. „Treba povedať, že naše hranice sú počas vojny, ktorú Rusko nezákonne vedie proti Ukrajine, celkom prázdne,“ povedala šéfka fínskej diplomacie.

Presun ruských vojsk od hraníc s Fínskom na Ukrajinu počas uplynulých 18 mesiacov podľa nej vyvracia ruský naratív o hrozbe, ktorú pre Moskvu predstavuje NATO svojim rozširovaním na východ. „Keby sme boli hrozbou, určite by svoje jednotky nestiahli, a to ani v situácii, keď sa angažujú niekde inde,“ dodala Valtonenová s tým, že NATO je obranná aliancia, ktorá nikoho neohrozuje.

Fínsko v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu ukončilo desaťročie vojenskej neutrality a požiadalo o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Členom sa stalo tento rok v apríli. Aliančná hranica s Ruskom sa tým predĺžila o 1 340 kilometrov a približne sa zdvojnásobila.

fínsko, nato Čítajte viac Fínsko vstúpilo do NATO. Pozrite sa, akú ohromnú silu so sebou prináša
79 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Fínsko