Letecký útok etiópskej armády v Amharsku si podľa zdravotníkov vyžiadal 26 obetí

Nedeľňajší letecký útok etiópskej armády na zaplnené námestie v odbojnom etiópskom zväzovom štáte Amharsko si vyžiadal najmenej 26 mŕtvych a vyše 55 zranených, informovala v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov zdravotníckej služby. Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, čo etiópske úrady tvrdili, že v oblasti bol obnovený poriadok.

14.08.2023 20:31
debata

Členovia amharskej milície Fano bojujú s jednotkami etiópskej armády kvôli úsiliu centrálnej vlády tieto ozbrojené zložky rozpustiť. Minulý týždeň armáda silou prevzala kontrolu nad kľúčovými amharskými mestami.

Letecký úder v nedeľu zasiahol centrum komunity Finote Selam, povedal zdravotník, ktorý podobne ako iní hovoril pod podmienkou zachovania anonymity v obavách z možných postihov. Dodal, že 22 ľudí zomrelo na mieste a niekoľko zranených muselo podstúpiť amputácie.

Dvaja obyvatelia mesta uviedli, že letecký úder mieril na nákladné vozidlo s civilistami, ktorí sa vracali z cesty za príslušníkmi milície Fano, ktorým viezli potraviny. Ich výpoveď nebolo možné overiť.

Hovorca etiópskej federálnej vlády na žiadosť o komentár bezprostredne nereagoval. „Počuli sme silný zvuk prichádzajúci z neba,“ povedal miestny učiteľ. „Keď dopadol na zem, veľa ľudí bolo zabitých a zranených,“ dodal.

Etiópska vláda začiatkom augusta vyhlásila v Amharsku výnimočný stav. Milícia Fano bojovala po boku centrálnej armády v dva roky trvajúcom konflikte v susednom zväzovom štáte Tigraj, ktorý skončil vlani v novembri mierovou dohodou. Potom sa však úrady pokúsili milíciu rozpustiť a tento rok v apríli vypukli v druhom najľudnatejšom regióne krajiny nepokoje, keď vláda nariadila zlúčenie tamojších ozbrojených zložiek s centrálnou armádou.

Podľa právnikov a svedkov v súčasnosti úrady v súvislosti s nepokojmi v Amharsku masovo zatýkajú stovky či dokonca tisíce osôb priamo v hlavnom meste Addis Abebe.

Etiópia / Tigraj / Čítajte viac Útok na etnických Amharcov si vyžiadal viac ako 200 mŕtvych
debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Etiópia