Vedie vojnu s Ukrajinou, pre druhú žiada mier. Putin chce urovnanie krízy v Nigeri

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore s vojenským lídrom Mali žiadal mierové riešenie krízy v západoafrickej krajine Niger. Predstavitelia krajín západnej Afriky majú o situácii rokovať na konci týždňa. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na Kremeľ a regionálne zdroje.

15.08.2023 14:36
Niger / Rusko / Foto: ,
Demonštranti s ruskou vlajkou na pochode v meste Niamey, ktorí prišli podporiť nigerskú vojenskú juntu 6. august 2023
debata (32)

Putin telefonicky hovoril s vodcom junty v Mali plukovníkom Assimim Goitom. Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že bola zdôraznená dôležitosť vyriešenia situácie v spojitosti s Nigerom výlučne prostredníctvom mierových politických a diplomatických prostriedkov.

Ukrajinská odplata sa blíži, varuje Kyjev

Video

Samotné Rusko pritom už viac ako rok vedie vojnu so susednou Ukrajinou, ktorú nazýva „špeciálnou vojenskou operáciou“. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, ktorá sa stala najkrvavejším konfliktom v Európe od druhej svetovej vojny, prišli o život desaťtisíce vojakov na oboch stranách a tisíce civilistov.

Náčelníci generálnych štábov krajín Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) sa tento týždeň vo štvrtok a piatok stretnú v Ghane, aby rokovali o možnom vojenskom zásahu v Nigeri. Oznámili to tamojšie armádne i politické zdroje.

Predstavitelia ECOWAS-u mali o situácii v Nigeri rokovať už v sobotu 12. augusta, rozhovory však boli na poslednú chvíľu z technických príčin odložené.

ECOWAS vo štvrtok 10. augusta schválilo rozmiestnenie „pohotovostných síl na obnovenie ústavného poriadku“ v Nigeri a na umožnenie návratu prezidenta Mohameda Bazouma do úradu. Ten bol zosadený prezidentskou gardou 26. júla a odvtedy je spolu so svojou rodinou zadržiavaný v nevyhovujúcich podmienkach.

Niger / Prevrat / Niamey / Čítajte viac "Preč s Francúzskom, preč s ECOWAS-om". Demonštranti s ruskými vlajkami podporili prevrat nigerskej junty
32 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Ukrajina #Niger